Αυξήθηκε κατά 20 ημέρες, η περίοδος των ανοιξιάτικων αλλεργιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

0
68

Άσχημα τα νέα για όσους είναι αλλεργικοί στη γύρη και η Άνοιξη για αυτούς είναι μια επικίνδυνη εποχή που κάνει τη ζωή τους πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Harvard TH Chan School of Public Health από το 1990, οι περίοδοι γύρης επιμηκύνθηκαν κατά 20 ημέρες και περιείχαν 21% περισσότερη γύρη. Οι ερευνητές αποδίδουν περίπου το ήμισυ των επιμηκυνόμενων εποχών γύρης και το 8% της τάσης των συγκεντρώσεων γύρης, στις κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Με απλά λόγια η υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια, έχει αυξήσει τις ημέρες ηλιοφάνειας και κατά συνέπεια και της ανθοφορίας των φυτών. Αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση έχει “εκτοξεύσει” και τις εαρινές αλλεργίες, που προκαλεί η γύρη με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να υποφέρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ρινική καταρροή, αλλεργικό άσθμα, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχας, επιπεφυκίτιδα, φαγούρα σε µάτια και µύτη κλπ.

Τα φάρμακα αλλεργίας μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε πολλούς με αλλεργίες γύρης, δήλωσε ο Aaron Bernstein , προσωρινός διευθυντής του Κέντρου Κλίματος, Υγείας και Παγκόσμιου Περιβάλλοντος του Harvard TH Chan School of Public Health (Harvard Chan C-CHANGE) , στις 17 Φεβρουαρίου 2021 Verywell Υγεία άρθρο.

Ωστόσο όσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα ή πάσχουν από σοβαρό άσθμα, η μεγαλύτερη έκθεση στη γύρη μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Bernstein, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι η πρόσθετη πλανητική θερμότητα που παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο – η οποία οδηγεί σε περισσότερη γύρη – μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμικά κύματα και να επιδεινώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξήσεις στις ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα και σε αύξηση των πληθυσμών εντόμων που μπορούν να σκοτώσουν δέντρα και να προκαλέσουν πυρκαγιές – που μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία του άσθματος και των αλλεργιών στη γύρη.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σήμα  κινδύνου για την υγεία από την κλιματική αλλαγή που είναι πιθανώς πιο ξεκάθαρο από οποιοδήποτε άλλο», δήλωσε ο Bernstein. «Και όμως είναι ένα μόνο σήμα μεταξύ πολλών που προέρχονται από την ίδια θέρμανση του πλανήτη».