Εφιαλτική αύξηση του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1.000.000 ασθενείς, οι 400.000 δεν το γνωρίζουν!

0
106

«Μετρήσου κι εσύ» είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας  Diabetes Challenge Project  που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την επιδημία του Σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, που ήδη έχει “χτυπήσει” 1.000.000 ανθρώπους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των ασθενών στη χώρα μας τετραπλασιάστηκε και μάλιστα 300.00-400.000 άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν διαβήτη και προδιαβήτη.

Μάλιστα το ποσοστό  των ατόμων με προδιαβήτη, εκτιμάται ότι φθάνει στο 20% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 45 ετών! Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο προ διαβητικό στάδιο έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικές τιμές σακχάρου.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία ανέδειξε σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας Diabetes Challenge Project, o παθολόγος -διαβητολόγος, διευθυντής της Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής Metropolitan General Χολαργού, Αντώνιος Λέπουρας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «επιδημία, που έως το 2025 θα έχει πλήξει 350.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Μάλιστα προειδοποίησε ότι οι συνέπειές της θα είναι πιο βλαπτικές από τον κορωνοϊό, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και που στη χώρα μας, λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Επιπλοκές

Αξίζει κανείς να γνωρίζει ότι:

-3 στα 4 άτομα με διαβήτη θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους και έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες αυτό να είναι θανατηφόρο.

–  Η Χρόνια Νεφρική Νόσος  είναι μια επιπλοκή του ΣΔ, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου.

-Τα άτομα με διαβήτη έχουν 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό,

-25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης και διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

-25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού, το λεγόμενο «διαβητικό πόδι».

«Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα άτομο με ΣΔ σε όλο τον κόσμο υφίσταται ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο», εξήγησε ο Καθηγητής Παθολογίας -Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου-Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογικής Κλινικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, Νικόλαος Παπάνας.

Η ανάγκη του εμβολιασμού

Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ατόμων με διαβήτη επισημάνθηκε  επειδή αυτοί είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και στην εμφάνιση επιπλοκών, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Επίσης έχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, εάν νοσήσουν από γρίπη.

Διατρέχουν ακόμη 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους υγιείς ενήλικες της ίδιας ηλικίας να εμφανίσουν Διηθητική Πνευμονιοκοκκική Νόσο (IPD), διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης οξείας ηπατίτιδας B και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

«Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης», υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.,  Διαμαντής Κοφτερίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εμβολιάζονται όχι μόνο για τη γρίπη, αλλά και για τον πνευμονιόκκο ήδη από την ηλικία των 19 ετών, καθώς και για την ηπατίτιδα Β.

 Διατροφή

 Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μεσω της διατροφης, όπως σημείωσε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ., Σπύρος Ζαρογιάννης:

«Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και πρόληψης του διαβήτη, πριν μπει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και της διαχείρισης του διαβήτη».

 Η εκστρατεία

 Με επιδιωκόμενο στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το διαβήτη και τον εμβολιασμό, η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό του Διαβήτη» από την 1η Νοεμβρίου θα υλοποιήσει για δεύτερη χρονιά την ενημερωτική καμπάνια Diabetes Challenge Project, αποκλειστικά μέσω των social media στην οποία θα συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, σεφ, παρουσιαστές και δημοσιογράφοι.