Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: Ο εμβολιασμός προστατεύει από τους καρκίνους που προκαλεί!

0
219

Με όραμα της εξάλειψη του HPV και των καρκίνων που προκαλεί ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών δημιουργούν την «Ελληνική συμμαχία για τον HPV».

Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τον  ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφής.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των κονδυλωμάτων και τα είδη των καρκίνων που προκαλεί ο HPV, όπως του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του στοματοφάρρυγγα, του πέους, του αιδοίου κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι στη δεύτερη θέση σε γυναίκες 15-44 ετών.

 Το εμβόλιο

Τα καλά νέα είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει εμβόλιο για τον HPV που μπορούν να κάνουν δωρεάν τα κορίτσια έως και 15 ετών. Τα κακά νέα είναι ότι το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τα ταμεία για τα αγόρια αλλά και τους μεγαλύτερους εφήβους που εξίσου χρειάζεται να εμβολιαστούν προκειμένου να εκλείψει η νόσος.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, Καθηγητής Mαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της παρουσίασης της  «Ελληνική συμμαχία για τον HPV».

Σε ερώτηση του ygeia50plus.gr εάν έχει νόημα να κάνουν το εμβόλιο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχόμενος έχουν τον ιό ο καθηγητής μας είπε: « Όλοι άνδρες και γυναίκες άνω των 25 χρονών ακόμα και 50 ετών είναι καλό να εμβολιαστούν έναντι του HPV, προκειμένου να εξαλείφει η νόσος έως και το 2030 που είναι και ο στόχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ήδη η Αυστραλία αυτό το όριο το έχει κατεβάσει στο 2028». Ο καθηγητής είπε επίσης  ότι: «Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), οδηγεί στον θάνατο ετησίως περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί καρκίνο σε διάφορα όργανα (τράχηλο μήτρας, πρωκτό, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, αιδοίο, πέος, κόλπο). Το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 90%, τουλάχιστον για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο συνδυασμός του δε με διενέργεια του λεγόμενου HPV test, 3-5 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου στις χώρες που θα εφαρμοσθεί».

Η συμμαχία πραγματοποιείται µε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας HPV και της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)  με το σύνθημα: «Ενώνουμε δυνάμεις! Μειώνουμε τον κίνδυνο!».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, δήλωσε σχετικά: « Μόνο το 30% των κοριτσιών στην Ελλάδα εμβολιάζεται για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρόλη τη δωρεάν χορήγηση από το κράτος μέχρι την ηλικία των 15. Χρειάζεται  να επεκταθεί η ηλικία εμβολιασμού στα κορίτσια και μετά τα 15 έτη, παράλληλα, να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια, και να  υιοθετηθεί και να αποζημιώνεται και το HPV DNA test».

Η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στους Ιδρυτές της Συμμαχίας ανέφερε:  «Από φέτος ξεκινήσαμε την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και φτάνουν μέχρι και το γυμνάσιο. Μεταξύ των θεματικών των εργαστηρίων, που έχουν ενταχθεί από φέτος πιλοτικά σε 218 σχολεία της χώρας, είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, είναι η πρόληψη, είναι η σωστή διατροφή, να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας από πολύ μικρή ηλικία».

 Στόχοι της Ελληνικής Συμμαχίας

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV συστρατεύεται και με τους τρεις βασικούς στόχους του Π.Ο.Υ (90/70/90) έως το 2030:

1.Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 15 ετών.

2.Να έχει εξεταστεί το 70% των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών.

3.Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Μελέτες από τη Σουηδία και την Αυστραλία παρουσιάζουν μείωση της επίπτωσης των κονδυλωμάτων σε έφηβες και νεαρές ενήλικες γυναίκες, από το 2007 και μετά, γεγονός που οφείλεται στη συστηματική εφαρμογή εμβολιασμού κατά της HPV λοίμωξης, σε αυτές τις χώρες.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε και η επίσημη ιστοσελίδα της συμμαχίας, www.hpvalliancegreece.gr η οποία θα είναι δυναμική και θα λειτουργεί ως βασική πλατφόρμα ενημέρωσης του κοινού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της MSD Greece καθώς και την ευγενική υποστήριξη της Roche Diagnostics Hellas.