Παραδόθηκαν 200.000 τεστ αντισωμάτων στην Ελλάδα

0
226

Με τη μεσολάβηση της αμερικανικής πρεσβείας παραδόθηκαν σήμερα στην Ελλάδα 200.000 τεστ αντισωμάτων, η αγορά των οποίων καλύφθηκε από τη δωρεά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Αμερικανού  πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «Η σημερινή συνάντηση έγινε με αφορμή τη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, που έφερε ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα που θα έχει η χώρα μας να χρησιμοποιήσει τεστ αντισωμάτων μιας πολύ μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, της Abbott, στην τεράστια μάχη που δίνουμε κι εμείς όπως και όλος ο κόσμος απέναντι στον κορονοϊό.

Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας.

Στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με δωρεές, για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία με Μέσα Ατομικής Προστασίας και να έχουμε και τα κατάλληλα τεστ.

Όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός, η προμήθεια αυτών των τεστ καλύφθηκε από τη δωρεά του κ. Προκοπίου, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ. Παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τις δωρεές συνολικά, τους ιδιώτες και τα Ιδρύματα που είχαν την ευγενή καλοσύνη να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη μάχη απέναντι στον κορονοϊό και τους ευχαριστούμε ξανά.

Τα τεστ αντισωμάτων είναι της εταιρείας Abbott και θα τα παραλάβει το Υπουργείο Υγείας με δωρεά της οικογένειας του Γιώργου Προκοπίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον κ. Κικίλια «για τον αποτελεσματικό τρόπο που η χώρα χειρίστηκε την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε τη διεθνή της φήμη. Συγχαρητήρια στο ηρωικό υγειονομικό προσωπικό. Οι ΗΠΑ και οι αμερικανικές εταιρείες πάντα σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα». Επίσης είπε ότι: «Όλοι μας στην πρεσβεία είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή και αισθάνομαι δέος μπροστά στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ελληνικός τομέας Υγείας», ενώ σε άλλο σημείο είπε: ” Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Εξήρε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που πρόσφερε τρία εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, για την έρευνα που πραγματοποιεί πάνω στην COVID-19 και τόνισε : «Γνωρίζω ότι η αμερικανική βιομηχανία, οι Αμερικανοί ερευνητές και οι πολυεθνικές μας εταιρίες, όπως η Abbott, η Pfizer που αυξάνει την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, θα έχουν ηγετική θέση στην προσπάθεια αυτή».