Τσιόδρας : «Θα αντέχαμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;»

0
228

Στους 156 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας μετά τον νέο θάνατο που ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ακόμα δέκα κρούσματα που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό σε 2.770.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 2.770 κρούσματα το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα καλά νέα είναι ότι μόνο 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών και από αυτούς μόνο 10 είναι γυναίκες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Ο ιός ίσως δεν φύγει ποτέ

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην τελευταία δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά ότι ο κορωνοϊός ίσως δεν φύγει ποτέ. «Όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στους πολίτες, ούτε εμβόλιο για να τον πολεμήσει, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα επιβιώσει. Εξακολουθεί να υπάρχει πάντα η ανάγκη περιορισμού του. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να τον περιορίσει δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και αν βρεθεί το εμβόλιο. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και αυτόν της ιλαράς που συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό οφείλεται είτε σε υγειονομικές ελλείψεις σε χώρες, είτε σε διάφορα fake news κατά του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις επιδημιολογικές εξάρσεις που σημειώνονται σε διαφορές χώρες όπως στη Ουχάν όπου οι αρχές θα προχωρήσουν σε μαζικό έλεγχος μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Στο Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι Lockdown για τέσσερις μέρες. Στο Πακιστάν το ίδιο. Η Ινδία ζει το δικος της εφιάλτη.

Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Σουηδία που έχουμε τον ίδιο πληθυσμό, δεν έλαβε περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες της,  ούτε επέλεξε την καραντίνα και σήμερα θρηνεί συνολικά 3.529 νεκρούς. Ο καθηγητής αναρωτήθηκε απλά: «Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;».

Ο καθηγητής σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ενδημικός ιός, δηλαδή να κυκλοφορεί ανάμεσα μας όπως η γρίπη και η ιλαρά. « Για την ιλαρά έχουμε εμβόλια και όμως δεν έχει εξαφανιστεί. Και λόγω της δυσπιστίας και λόγω των fake news για τα εμβόλια».