Εμμηνόπαυση και τριχόπτωση: Πώς να τη διαχειριστείτε

0
581

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Όσο μάλιστα αυξάνεται η ηλικία και ο χρόνος από την τελευταία έμμηνο ρύση, τόσο σοβαρότερη είναι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause. Ερευνώντας τα αίτια της τριχόπτωσης στις γυναίκες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρότι παραμένουν αβέβαια, φαίνεται ότι ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές. Σημαντικό εύρημα στους παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία!

«Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται ακόμα και στο 85%. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης, μακράν η πιο συχνή είναι η ανδρογενής αλωπεκία, η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, με τη συχνότητά της να αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Η μελέτη

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, οι ερευνητές αξιολόγησαν 178 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών για τριχόπτωση γυναικείου τύπου, η οποία προσδιορίστηκε βάσει φωτογραφιών και μετρήσεων των ορμονικών επιπέδων, της πυκνότητας των τριχών και της διαμέτρου τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο συνολικός επιπολασμός ήταν 52,2%. Από ήπια τριχόπτωση έπασχε το 73,2% των συμμετεχουσών, από μέτρια τριχόπτωση το 22,6% και από σοβαρή τριχόπτωση το 4,3%. Παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των γυναικών με τριχόπτωση αυξήθηκε με τη γήρανση, αλλά και όσο απομακρύνονταν χρονικά από την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Μια υποανάλυση έδειξε ότι η ηλικία των 56 ετών και άνω και τα 6 έτη από την εμμηνόπαυση σχετίζονται ιδιαίτερα με την τριχόπτωση.

«Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας η διάρκεια της φάσης ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται και στην ενεργή φάση ανάπτυξης βρίσκονται λιγότερες τρίχες. Οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται λεπτότερα και λιγότερα. Έτσι, οι γυναίκες παρατηρούν μια προοδευτική αραίωση των μαλλιών τους. Αρχίζουν να βλέπουν σε ορισμένα σημεία το τριχωτό της κεφαλής τους, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή συνήθως, και όχι στη μετωπιαία γραμμή των μαλλιών, όπως συμβαίνει στους άνδρες», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν φάρμακα και άλλες μη χειρουργικές μέθοδοι (φωτοθεραπεία, εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), οι οποίες  μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη της ανδρογενούς αλωπεκίας, ή ακόμη και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων τριχών.

Επίσης η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ενδεδειγμένη λύση, εάν η τριχόπτωση είναι αργή, σταδιακή για πολλά χρόνια, χωρίς απότομα πρόσφατα επεισόδια.

Η μεταμόσχευση είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση. Απαιτείται μεγάλη χειρουργική εμπειρία και καθημερινή ενασχόληση. Όταν η μεταμόσχευση συνδυάζεται με τις γνώσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ο πλαστικός χειρουργός φροντίζει για τη σωστή κατεύθυνση των μοσχευμάτων ανάλογα με την περιοχή τοποθέτησης (κροτάφους, γέφυρα, κορυφή κεφαλής), τη σωστή τοποθέτηση μονότριχων ή πολύτριχων θυλακίων, το ύψος της μετωπιαίας γραμμής και τη φυσικότητα του τελικού σχεδιασμού ανάλογα με την ηλικία. Εξίσου σημαντική για την ποιότητα του αποτελέσματος είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται.

«Σήμερα πραγματοποιούμε τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη νέα μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction), η οποία δεν αφήνει ουλές ή σημάδια, όπως συνέβαινε με παλαιότερες και πιο επεμβατικές μεθόδους. Τα νέα μαλλιά θα παραμείνουν για πάρα πολλά χρόνια και θα χαρίσουν στην ασθενή την χαμένη πυκνότητα των μαλλιών της, αλλά και τη χαμένη αυτοπεποίθησή της», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.