Συστάσεις στους Ρευματοπαθείς. Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Covid-19.

0
145

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού οι ρευματοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά  φάρμακα; Και ποια χρονική διαφορά πρέπει να έχει η φαρμακευτική αγωγή τους από το εμβόλιο; Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησε ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Παθολογικής-Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολή Αθηνών Γ.Ν.Α «Λαϊκό», Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και ήταν υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ).

Ο καθηγητής τόνισε ότι όλοι οι ρευματοπαθείς πρέπει να εμβολιαστούν γιατί: «Τα εμβόλια μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μην μολυνθούμε ή να νοσήσουμε λιγότερο. Υπάρχει ένας μικρός θεωρητικός κίνδυνος για μικροεξάρσεις υποκείμενων αυτοάνοσων νόσων από το εμβόλιο. Άρα από την λοίμωξη προτιμούμε το εμβόλιο. Τα αυτοάνοσα φαινόμενα όμως από την ίδια τη λοίμωξη COVID-19 είναι πολύ πιο ισχυρά». Ωστόσο ο κ. Βλαχογιαννόπουλος είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια χρονική διαφορά από 1 ως 4 εβδομάδες ανάμεσα στη λήψη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς και το εμβόλιο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι:

  • Για την μεθοτρεξάτη και τους αναστολείς JAK, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.
  • Για το abatacept υποδόριας χορήγησης, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση μια βδομάδα πριν και μία μετά τον εμβολιασμό.
  • Για abatacept ενδοφλέβιας χορήγησης, θα πρέπει να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου 1 μήνα μετά την δόση.
  • Για κυκλοφωσφαμίδη, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγηθεί 1 εβδομάδα μετά από κάθε δόση του εμβολίου.
  • Για το Rituximab, οι δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να γίνουν  τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χορήγηση του φαρμάκου.
  • Για τα λοιπά φάρμακα, δεν συνιστάται τροποποίηση χορηγήσεως.

Από την πλευρά του ο  Δημήτριος Μπόγδανος, Καθηγητή Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Δ/ντής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τόνισε ότι:  «Πρέπει να εμβολιαστούμε γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπό μας.  Έχουμε  επιδείξει τεράστιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε  θέματα υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινωνικής ιατρικής και πρόληψης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε  χωρίς εκπτώσεις. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις  μας, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά προθυμίας εμβολιασμού από όλες τις άλλες ομάδες πληθυσμού».

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Digital Task Productions.