Φθίνει η πανδημία: Μόνο τρία νέα κρούσματα, ανοίγουν και οι δομές Α.με.Α

0
225

Δυο νέοι θάνατοι που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού σε 171 και τρία κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.

Συνολικά τα κρούσματα του  SARS-CoV-2 στη χώρα μας είναι 2.876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης 20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. Από αυτούς οι 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δυο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης 99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.

Τα καλά νέα από την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αυξάνουν την αισιοδοξία των επιστημών που ήδη συζητούν το άνοιγμα των δομών που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, όπου θα ξεκινήσουν και πάλι τις εργοθεραπείες και φυσιοθερεπείες τους από τους ειδικούς.

Από  την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα και οι προδιαγραφές λειτουργίας:

-Των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για ΑμεΑ.

-Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).

-Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.).

-Των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

-Των κρατικών και ιδιωτικών κατασκηνώσεων.

«Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές για ΑμεΑ, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης αλλά και ο προσωρινός ενδεχομένως εγκλεισμός τους, επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία» είπε ο κ. Χαρδάλιας και συνέχισε: «Συμφωνήθηκε, επομένως, να ανοίξουν τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών, τα οποία θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες».

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των Δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.

Σχετικές ανακοινώσεις  θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, όπως και για τα θέματα που αφορούν στις κατασκηνώσεις, κρατικές και ιδιωτικές.