Τσιόδρας : “Ραγδαία η μετάδοση του κορωνοϊού σε χώρους που συνωστίζονται πολλά άτομα”.

0
214

Ένας θάνατος και 21 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ένα στο Κρανίδι, και μόνο δυο στον υπόλοιπο πληθυσμό, ανακοινώθηκαν σήμερα από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Συγκεκριμένα τα 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 19 εκ των οποίων αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων (Λάρισα, Κρανίδι) αυξάνουν  το συνολικός αριθμό  των κρουσμάτων είναι 2. 873, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.  Από αυτά, 612 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1446 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 19 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Από αυτούς έξι  (31.6%) είναι γυναίκες. To 89.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Έχουμε ένα ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 169 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες (29.0%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 147958 κλινικά δείγματα.

Όσον αφορά τα 18 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, αυτά  εντοπίστηκαν την Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας των τελευταίων ιχνηλατήσεων  που πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό των Ρομά, τα δέκα προέκυψαν από τα τελευταία 107 δείγματα που ελήφθησαν από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Τα άλλα δύο άτομα μετέβησαν μόνα τους στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων που αισθάνθηκαν. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και αποδείχτηκε ότι είναι θετικά στον Covid 19.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 46χρονο που ήδη νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και μία 21χρονη έγκυο.

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί υποχρεώνονται πλέον να προχωρήσουν σε νέα ιχνηλάτηση στα συγγενικά πρόσωπα των δύο τελευταίων.

Μπορεί να είναι λίγα τα κρούσματα στη χώρα μας όμως, ο κ. Τσιόδρας έχει επισημάνει πολλές φορές, τον κίνδυνο ταχείας μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα χθες έφερε ως παράδειγμα ένα νεαρό άντρα στη Νότια Κορέα που είχε επισκεφτεί τρία μπαρ σε ένα βράδυ και είχε μολύνει δεκάδες πολίτες.

“Κομβικά σημεία στη διασπορά του, φαίνεται να είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό ατόμων” όπως είπε ο καθηγητής και συνέχισε: ” Στη Νότια Κορέα με το εξαιρετικό σύστημα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης επαφών –  επιτυγχάνει την ανίχνευση άνω του 95% των επαφών ένα περιστατικό λοίμωξης – σε ένα νέο που διαδοχικά επισκέφτηκε 3 χώρους νυχτερινής διασκέδασης, 3 νυχτερινά κλαμπ, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από 5 παρόμοιους χώρους, όπου θα μπορούσε να είχε διασπαρεί ο ιός και τελικά, στην εργαστηριακή διάγνωση και ανίχνευσε δεκάδες νέες περιπτώσεις”.