Κ.Ε.Φ.Ι: «Φαρμακοεπαγρύπνηση» και παρενέργειες φαρμάκων.

0
62

Γιατί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ανακαλύφθηκε τόσο γρήγορα; Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων στην Ελλάδα; Τι είναι η κίτρινη κάρτα και γιατί είναι τόση σημαντική η διαδικασία της φαρμακοεπαγρύπνησης για την ασφάλεια των ασθενών; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα άλλα και σε πολλά άλλα, έδωσαν απαντήσεις οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Webinar του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών με θέμα τη Φαρμακοεπαγρύπνηση.

Στόχος της διαδικτυακής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ήταν η ενημέρωση του κοινού για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Επιπλέον υπήρξε ιδιαίτερη ενότητα για το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της νόσου COVID-19 στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ο Συντονιστής της Ημερίδας, κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας» και Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, καλωσόρισε τους ομιλητές και στη συνέχεια η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. απηύθυνε χαιρετισμό.

Ομιλίες

Στην ομιλία της η κυρία Αντωνίας Καβαλλιεράκη, μέλος Δ.Σ. του Κ.Ε.Φ.Ι., ασθενής και φαρμακοποιός, με θέμα «Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και ελληνική πραγματικότητα», τόνισε πόσο η εμπειρία της ως ασθενής την έκανε να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ασθενείς στη δουλειά της ως φαρμακοποιός.

«Αν οι φαρμακοποιοί οργανωθούν θα μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στους ασθενείς, να τους ενημερώνουν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και να τους υποστηρίζουν με πολύ περισσότερους τρόπους» είπε.

Γιατί βρέθηκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο έναντι του Covid-19

Η κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου, Εσωτερική Παθολόγος και Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Φ.Ι., μίλησε για: « Το ταξίδι του Φαρμάκου: Από την έρευνα και ανάπτυξη έως τον ασθενή». Ανέφερε ότι η αλυσίδα ανακάλυψης ενός φαρμάκου αρχίζει με την προ-κλινική έρευνα, συνεχίζεται με τη μεταφραστική έρευνα και την κλινική έρευνα και εξακολουθεί και μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου με τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός φαρμάκου διαρκεί συνήθως 12-15 χρόνια. Όσον αφορά όμως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού  επεσήμανε ότι ο λόγος που αναπτύχθηκαν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα, ήταν γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη χρηματοδότηση και τόσο αθρόα έρευνα από πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες ταυτόχρονα. Εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο επιστήμονες παγκοσμίως ένωσαν τις δυνάμεις και δούλεψαν εντατικά πάνω σε αυτά.

Επίσης, υπήρχαν ήδη κάποια δεδομένα από τις επιδημίες προηγούμενων κορωνοϊών, ενώ προϋπήρχε και η τεχνολογία Μ-RNA, και επιπλέον η παραγωγή των εμβολίων ξεκίνησε πριν ακόμα την έγκριση του φαρμάκου για λόγους ταχύτητας: «Χάρη σε αυτούς τους παράγοντες έγινε δυνατό το «θαύμα», να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και ανάπτυξη και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό να είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από ένα χρόνο» είπε.

Κίτρινη Κάρτα

Ο κ. Ελευθέριος Πάλλης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ., μίλησε για τη σημασία της κίτρινης κάρτας για τον ιατρό και τους ασθενείς και είπε ότι ανεπιθύμητη ενέργεια χαρακτηρίζεται η: «Απόκριση σε ένα φάρμακο που είναι επιβλαβής και ακούσια και εμφανίζεται σε δόσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο για την προφύλαξη, τη διάγνωση ή τη θεραπεία ασθένειας ή για την τροποποίηση φυσιολογικής λειτουργίας».

Φαρμακοεπαγρύπνηση είναι η επιστήμη και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος που σχετίζεται με τα φάρμακα. Στόχος της είναι να ενισχύσει τη φροντίδα και την ασφάλεια των ασθενών και να υποστηρίξει προγράμματα δημόσιας υγείας παρέχοντας αξιόπιστες, ισορροπημένες πληροφορίες για την αποτελεσματική αξιολόγηση του προφίλ οφέλους- κινδύνου των φαρμάκων και των εμβολίων. Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων). Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές)  έχουν την υποχρέωση και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Η προοπτική του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ)  Δέσποινα Μακριδάκη και μέλος Δ.Σ. της European Association of HospitalPharmacists (EAHP), μίλησε για τη «Νοσοκομειακή και Κλινική Φαρμακευτική» και τον ζωτικής σημασίας ρόλο του νοσοκομειακού και του κλινικού φαρμακοποιού στη φαρμακοεπαγρύπνηση: «Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφαλή, αποτελεσματική και βέλτιστη χρήση των φαρμάκων στο νοσοκομείο» είπε.

Τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαρία Πολυδώρου και Ελεονώρα Σαρίκου, που αναφέρθηκαν στη συμμετοχή του ασθενή στη Φαρμακοεπαγρύπνηση. Υπογράμμισαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να έχουν τμήματα φαρμακοεπαγρύπνησης και να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίσουν τα προϊόντα τους μετά την άδειά τους στα αρμόδια κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης.

Καρκινοπαθείς, κορωνοϊός, εμβόλιο

Ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας Καθηγητής Αιματολογίας στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Υπεύθυνος στο Τμήμα Θρόμβωσης του Νοσοκομείου Tenon στο Παρίσι & Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938, μίλησε για τον  «Ογκολογικό Ασθενή και νόσο COVID-19».

 Αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορωνοϊός για τους ασθενείς με καρκίνο, λόγω της πιθανότητας θρομβοεμβολικής νόσου, μιας και οι ασθενείς με καρκίνο λόγω της ασθένειας έχουν ήδη προδιάθεση για τη δημιουργία θρόμβων και η νόσος COVID αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης. Σε περίπτωση νόσησης θα πρέπει οπωσδήποτε οι ασθενείς με καρκίνο να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη, πριν φτάσουν σε πολύ βαρύ επεισόδιο της νόσου, και να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία.

Επίσης, ο κ. Τζιάφας τόνισε την άμεση ανάγκη εμβολιασμού των καρκινοπαθών, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια RNA δεν περιέχουν τον ιό και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει ασθενής COVIDεξαιτίας του εμβολίου.

Είναι άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν οι ασθενείς με καρκίνο, αν και υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ιδιαίτερα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.