Μένουμε Συνδε-Δεμένοι με τους αγαπημένους μας: Δωρεάν μαθήματα Η/Υ για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους

0
62

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βοηθάει τα άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους που είναι μακριά, να μένουν συνδεδεμένοι και να έχουν καθημερινά άμεση επαφή με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Με ένα τάμπλετ και μια σύνδεση στο διαδίκτυο, σήμερα και οι ηλικιωμένοι με άνοια, στα αρχικά στάδια και οι φροντιστές τους που συνήθως είναι οι σύζυγοι, έχουν την ευκαιρία (π.χ viber κλπ) να βλέπουν και να ακούνε ανά πάσα στιγμή το επιθυμούν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμα και εάν είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Γνωρίζοντας αυτή την τεχνολογία, που για τους νέους είναι…παιχνιδάκι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι υπερήλικες γονείς μας, μπορούν να ζουν πιο ενεργά και ανεξάρτητα, κυρίως στο σπίτι τους. Όμως χρειάζονται  φροντιστήριο και εντατική εκπαίδευση για τις μάθουν.

Αυτό κάνει το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα. Διδάσκει στους ηλικιωμένους  τις  «ψηφιακές δεξιότητες», που χρειάζονται αλλά και ευρύτερη ψηφιακή γνώση, ώστε να ξεπεραστούν τα βασικά εμπόδια που είναι η έλλειψη πρόσβασης στα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία (Η/Υ, tablet κτλ) και το χαμηλό ποσοστό ψηφιακής εγγραματοσύνης των ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και των περιθαλπόντων τους στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα

Τον Αύγουστο του 2021, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος «Μένουμε Συνδε-Δεμένοι».

Το πρόγραμμα «Μένουμε Συνδε-Δεμένοι» δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με άνοια που συμμετέχουν, να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και συγχρόνως να ενισχύσουν τις νοητικές λειτουργίες τους μένοντας σε επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα και συμμετέχοντας σε διαδικτυακά προγράμματα που προσφέρει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μήνες και θα εξυπηρετήσει συνολικά 120 οικογένειες ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή και άλλες μορφές άνοιας σε αρχικό στάδιο.

Η παρέμβαση αφορά κατ’ οίκον εκπαίδευση των οικογενειών στην χρήση tablet και επιλεγμένων εφαρμογών.

Για κάθε οικογένεια η παρέμβαση θα διαρκεί 4 μήνες και θα περιλαμβάνει 1,5 ώρα εκπαίδευσης την εβδομάδα (συνολικά 24 ώρες).

Επιπλέον, περιλαμβάνει χορηγία ενός tablet με προπληρωμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο από την ημερομηνία ένταξης της οικογένειας στο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος (Ιούλιος 2022).

Το tablet θα παραμένει στην οικογένεια και μετά τη λήξη της παρέμβασης. Για την τελική επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, λαμβάνονται υπόψιν γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Δίνεται προτεραιότητα σε οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής με έλλειψη σε δομές και υπηρεσίες για ηλικιωμένους και άτομα με άνοια.

Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί αναλυτικότερα ή να ενταχθεί στο πρόγραμμα μπορεί να επικοινωνεί εργάσιμες ημέρες 9.00-14.00 με την κα Νάντια Αβράμη στο 2106424228 και μέσω email στο nantiaavrami@gmail.com, με την κα Πάτρα Μπλέκου στο 2107013271 και μέσω email στο pblekou@alzheimerathens.gr.