Νέες τεχνικές ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα

0
88

Γράφει  η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ

Τη δεκαετία του ΄50 οι γιατροί διαφήμιζαν το τσιγάρο και έδιναν συμβουλές στους ασθενείς τους, καπνίζοντας. Πενήντα χρόνια μετά, δηλώνουμε smoke free, αντικαπνιστές και διενεργούμε καμπάνιες, προκειμένου να ξεριζώσουμε πρότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις με σκοπό, η είδηση, ότι δηλαδή το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, να γίνει συνείδηση.

Το φετινό σύνθημα του Κ.Ε.Φ.Ι «ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ … ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΗ ΖΩΗ!!!», μου δίνει την ευκαιρία ν’ αναφερθώ στα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήσαμε στην ΑΚΟΣ (www.akoslife.com), η οποία αποτυπώνει ευκρινώς, τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να πεις όχι στο τσιγάρο: κοινωνικά πρότυπα, φίλοι που οδήγησαν σ’ αυτήν την εθιστική συνήθεια αλλά και η έλλειψη ενσυναίσθησης ότι ο εθισμός και όχι η απόλαυση είναι αιτία του καπνίσματος.

Όσο κι αν δηλώνουμε ότι είναι στο χέρι μας να κόψουμε το τσιγάρο, τελικά, το κάνουμε πράξη με μεγάλη προσπάθεια, συνήθως μετά μία σοβαρή ιατρική διάγνωση. Η σοβαρή και συχνή διάγνωση στους καπνιστές είναι βέβαια ο καρκίνος του πνεύμονα.

Όσοι καπνίζουν ή διέκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα, ας έχουν τουλάχιστον την προνοητικότητα να ελέγχονται ετησίως με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Έτσι, προσφέρουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα μιας έγκαιρης διάγνωσης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι διαχειρίσιμος

Σε πρώιμα στάδια, η χειρουργική επέμβαση είναι μια σημαντική επιλογή ή η ακτινοθεραπεία- που έχει πλέον μετεξελιχθεί σε ακτινοχειρουργική- ή η συνδυαστική ακτινοχημειοθεραπεία.

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ή ακτινοχειρουργική είναι μια πολύ καλά εντοπισμένη και χιλιοστομετρικά στοχευμένη ακτινοβολία, η οποία καθοδηγείται και ελέγχεται απεικονιστικά από ενσωματωμένη αξονική τομογραφία.

Ο όγκος ακτινοβολείται σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής, με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων ελέγχου της. Η τεχνολογικά αναπτυγμένη προσέγγιση, διασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία θεραπείας του όγκου, με παράλληλη εξάλειψη ή μείωση κάτω του ορίου ανοχής των υγιών ιστών, των παρενεργειών.

Με αυτήν την τεχνική ακτινοθεραπείας θεραπεύουμε μικρούς  όγκους ασθενών που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή όγκους ασθενών που θα μπορούσαν, αλλά δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Επίσης είναι θεραπεία επιλογής σε μονήρεις μεταστάσεις του πνεύμονα.

Μεγαλύτεροι όγκοι του πνεύμονα ή ανεγχείρητοι ασθενείς αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας ώστε να εξαλειφθεί ο καρκίνος και ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής, χωρίς παρενέργειες.

Αρωγοί μας, τα δοκιμασμένα πρωτόκολλα συνδυασμού των θεραπειών: η ακτινοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο στη σμίκρυνση και στη συνέχεια την πλήρη εξάλειψη του καρκίνου.

-Η καλή στόχευση (Intensity modulated Radiation Therapy IMRT),

-η καθημερινά ελεγχόμενη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας (Image Guided Radiation Therapy IGRT),

-η δυνατότητα προσαρμογής της ακτινοθεραπείας (adaptive radiotherapy) στις διάφορες φάσεις της πορείας υποστροφής του καρκίνου (πλήρης ανταπόκριση, complete response) είναι τα βασικά όπλα της.

Μεταστατικός καρκίνος

Ακόμη και στον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, η ακτινοθεραπεία απομακρύνει αναίμακτα εστίες που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ή την ποιότητα ζωής.

1.Εγκεφαλικές μεταστάσεις μπορούν να θεραπευθούν με την στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.

2.Οστικές επώδυνες μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με ελάχιστες επισκέψεις, στοχευμένα και με φτωχές παρενέργειες.

Σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου η έρευνα διαρκώς αποκρυπτογραφεί τον μηχανισμό της καρκινογένεσης και απαντά με νέα θεραπευτικά δεδομένα όπως η ανοσοθεραπεία, ο ρόλος της ακτινοθεραπείας είναι πολλαπλός και συνεχώς εξελισσόμενος.

Στόχος μας, ο καρκίνος ν’ αποτελέσει μια ιάσιμη ασθένεια ή ένα χρόνιο νόσημα με θεραπευτικές δυνατότητες και καλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΚΕΦΙ 3190_t48_(1)