ΠΑΓΝΗ : Πιστοποίηση για την επαναστατική κυτταρική θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα

0
289

Πιστοποίηση για τη χορήγηση της πρωτοποριακής θεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα σε ογκολογικούς ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα είδη λεμφωμάτων, έλαβε η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Μάλιστα επικυρώθηκε ότι η κλινική ικανοποιεί  τις υψηλές απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στη βεβαίωση τήρησης των προδιαγραφών συνέβαλαν η Αιμοδοσία και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με το ekriti.gr.

Σημειώνεται  ότι οι πρωτοποριακές CAR–T θεραπείες χορηγούνται ήδη στον Ευαγγελισμό, το Νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη και πρόσφατα άρχισαν στο Αττικό και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Τι είναι η εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία με  CAR-T λεμφοκύτταρα

H  επαναστατική ανοσοθεραπεία CAR–T λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells) ενδείκνυται για ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους Λεμφωμάτων.

Το γενετικό υλικό του χιμαιρικού υποδοχέα εισάγεται στο Τ λεμφοκύτταρο συνήθως μέσω κάποιου ιού. Το γενετικό υλικό μεταγράφεται και οι χιμαιρικοί υποδοχείς εκφράζονται στην επιφάνεια του Τ λεμφοκυττάρου. Μετά από την έγχυση του τροποποιημένου λεμφοκυττάρου, ο χιμαιρικός υποδοχέας αναγνωρίζει το ειδικό αντιγόνο πάνω στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου, το λεμφοκύτταρο πολλαπλασιάζεται και απελευθερώνει κυτταροκίνες, που οδηγούν το καρκινικό κύτταρο σε θάνατο.

Κατά τη θεραπεία, τα λεμφοκύτταρα αφαιρούνται από τον ασθενή και τροποποιούνται γενετικά και τα μεταμορφώνονται σε «δολοφόνους» των καρκινικών κυττάρων. Στόχος είναι να αναγνωρίζουν τα λεμφωματικά- καρκινικά κύτταρα, να εισβάλουν στο εσωτερικό τους και να τα σκοτώνουν, πετυχαίνοντας την ίαση για τον ασθενή!

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα

Στη συγκεκριμένη απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία, υποβάλλονται όσοι δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συμβατικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα  διασφαλίζονται πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς που ο οργανισμός τους δεν αντιδρούσε ικανοποιητικά σε συμβατικές θεραπείες. Ως εκ τούτου, η ανοσοθεραπεία CAR–T λεμφοκύτταρα αυξάνει σημαντικά την επιβίωση και δίνει ελπίδες σε ασθενείς και με άλλες αιματολογικές κακοήθειες.

Τη στήριξη στις προσπάθειες των γιατρών για εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών εκφράζει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης: «στην περίπτωση της Αιματολογικής Κλινικής με χαρά υποστηρίζουμε την εφαρμογή της επαναστατικής CAR–T κυτταρικής θεραπείας που θα βοηθήσει τους ασθενείς με Λεμφώματα και συγχαίρουμε το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, της Αιμοδοσίας και της ΔηΤΟΒ για το Έργο που παρέχουν».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη έδωσε έμφαση στη συνέργεια πολλών Τμημάτων του ΠΑΓΝΗ (Αιμοδοσία, ΔηΤΟΒ, ΜΕΘ, Νευρολογική Κλινική, Φαρμακείο), τονίζοντας: «είμαστε πλέον έτοιμοι να παρέχουμε την πρωτοποριακή θεραπεία με CAR–T κύτταρα στους ασθενείς με ανθεκτικά Λεμφώματα».