Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών: Πρότυπο Τμήμα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

0
958

Ένα ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο για την ημερήσια νοσηλεία των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών απέκτησε πρόσφατα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ). Πρόκειται για ένα πολύχρονο αίτημα ασθενών, γιατρών και νοσηλευτών, που έγινε πραγματικότητα με πρωτοβουλία του Διοικητή του ΠΓΝΠ  Δημήτρη Μπάκου.

Ειδικότερα το εμβολιαστικό κέντρο μετατράπηκε σε δομή όπου οι ασθενείς με παθήσεις που εμπίπτουν στη ρευματολογία, γαστρεντερολογία , πνευμονολογία , ενδοκρινολογία και αιματολογία, θα λαμβάνουν ειδικές θεραπείες.

Ο χώρος διαμορφώθηκε με ειδικές προδιαγραφές, με την συμβολή του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ιωάννας Μίχου και της υπεύθυνης της Ειρήνη Χήρα.

Η  κυρία Μάχη Σαλαμαλίκη, Υπεύθυνη Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) Ν. Αχαΐας  δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί ήταν ένα αίτημα μας από το 2015, που είχαμε τονίσει τις ελλείψεις που υπήρχαν και τη βασική ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.»

Συγκεκριμένα η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο για ημερήσια νοσηλεία, σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα, όπως  αναφέρει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. : «Απαιτείται η παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού  εκπαιδευμένου στην παρασκευή, την χορήγηση των ειδικών φαρμάκων καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση αντιμετώπιση του επείγοντος.»

Σημειώνεται ότι κάθε μονάδα πρέπει να διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος ( καταπληξία, εμβολή, ανακοπή κλπ ), όπως συλλογές διασωλήνωσης, καθετηριασμού μεγάλων αγγείων, παροχές οξυγόνου, μάσκες θετικής πίεσης.

Η κυρία Παππά συνεχίζει: «Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα αρχικά με τη βοήθεια των θεραπόντων ιατρών και στη συνέχεια με διάλογο με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Τα μέτρα που υποσχέθηκαν να ληφθούν , όπως η διάθεση κατάλληλου χώρου, κλινών και προσωπικού βλέπουμε ότι σιγά σιγά ευδοκιμούν. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσπάθησαν για να εξασφαλίσουν την άνεση και την ασφάλεια των υποβαλλόμενων σε θεραπεία ασθενών, επιτρέποντας την σωστή νοσηλεία τους από ένα εξειδικευμένο προσωπικό!».

Η ευχή όλων είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να βρουν και άλλους μιμητές στα δημόσια νοσοκομεία.