ΠΑΣΠΑΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις αίματος βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών-Έκκληση για αίμα

0
871

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ)  για έντονες ελλείψεις αίματος που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών και δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος. Παράλληλα ο σύλλογος απευθύνει στους πολίτες έκκληση για αίμα στο νοσοκομείο  Παίδων “Αγία Σοφία” ή σε οποιοδήποτε άλλο θεραπευτήριο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΑΣΠΑΜΑ  είναι ορατός ο κίνδυνο να σταματήσουν οι μεταγγίσεις τις επόμενες μέρες στο  νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” όπου παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (>700 πανελλαδικά) : «Το τελευταίο διάστημα λόγω της μείωσης της παρεχόμενης ποσότητας αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά το 1/3 από αυτό που στέλνουν, οι μεταγγίσεις μπορεί να αναβληθούν ή να γίνονται με μειωμένες ποσότητες παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς φέρνουν και αιμοδότες» αναφέρει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Μάλιστα  την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουλίου, τους ανακοίνωσαν ότι για τις επόμενες τρεις ημέρες δεν υπάρχει καθόλου αίμα για μετάγγιση, ενώ μετά από προσπάθειες η Ελβετία θα καλύψει κάποιες μονάδες αίματος αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί από τη Δευτέρα και μετά.

«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά φάνηκε η ανεπάρκεια της χώρας μας με το Υπουργείο Υγείας και τον επίσημο φορέα του, ΕΚΕΑ, να μην μπορούν να επιτύχουν την Κεντρική Διαχείριση Αίματος, την Προσέλκυση Εθελοντών Αιμοδοτών, την ανάπτυξη Αιμοδοτικής Συνείδησης, την ενίσχυση των Αιμοδοσιών με προσωπικό και τη δημιουργία χώρων εκτός νοσοκομείων για να αιμοδοτεί χωρίς φόβο ο κόσμος λόγω της πανδημίας» αναφέρει ο σύλλογος.

Οι ελλείψεις σε αίμα είναι μόνιμο φαινόμενο και δεν παρουσιάζεται μόνο κατά τους θερινούς μήνες.

Οι πρώιμες ελλείψεις αίματος κατά τη φετινή θερινή περίοδο, οι οποίες παρατηρούνται και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής στα οποία υπάρχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, αναμένεται να κορυφωθούν τους επόμενους μήνες λόγω των αδειών του πληθυσμού που θα μπορούσε δυνητικά να αιμοδοτήσει, του προσωπικού των Αιμοδοσιών αλλά και του 4ου κύματος της πανδημίας που λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση αιμοδοτών στα Νοσοκομεία.

Η κατάσταση σηματοδοτεί ένα ζοφερό τοπίο με ταλαιπωρία, επιπλοκές και κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αφού οι αναβολές των μεταγγίσεων τους για την εξοικονόμηση αποθέματος αίματος προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα περιστατικά είναι η μοναδική “δοκιμασμένη” και σίγουρη μακροχρόνια λύση.

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις του ΕΚΕΑ για το ότι η χώρα μας είναι “πρώτη στη συλλογή αίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο” δεν λαμβάνει υπόψη ότι το 35% του αίματος συλλέγεται κάτω από την εκβιαστική πίεση των πασχόντων να φέρουν αιμοδότες (συγγενικό και φιλικό περιβάλλον) ενώ ταυτόχρονα τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο ΥΠΟΜΕΤΑΓΓΊΖΟΝΤΑΙ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ καλεί τους αρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Υγείας και ΕΚΕΑ):

  1. Να προβληθεί το σοβαρό θέμα των ελλείψεων αίματος μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ που θα καταδεικνύουν στους πολίτες την κρισιμότητα της κατάστασης και όχι ένα απλό κάλεσμα σε αιμοδοσία.
  2. Τη διοργάνωση συνεχών εξορμήσεων αιμοδοσίας τους προσεχείς δύο μήνες και σε εξωτερικούς χώρους με συστηματική προσέλκυση αιμοδοτών με μηνύματα sms, τηλεφωνήματα, email, χρήση πλατφόρμων κοινωνικών δικτύων.
  3. Την εντατικοποίηση αιμοληψιών σε περιφερικά νοσοκομεία και τη συνδρομή αυτών με αίμα σε νοσοκομεία με μεγάλες ανάγκες που έχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου όπως το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». (Υπάρχει σχετική εγκύκλιος που δεν υλοποιείται).
  4. Την αναζήτηση βοήθειας σε αίμα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι εφικτό εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια αιμοεπαγρύπνησης.
  5. Την ανάπτυξη του Συστήματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας προκειμένου να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα με βασική παράμετρο την κεντρική διαχείριση αίματος.

Επίσης απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να αιμοδοτήσουν στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” ή αν αυτό δεν είναι εφικτό σε όποιο νοσοκομείο μπορούν.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μπορούν να προσέρχονται καθημερινές και Σαββατοκύριακο πρωινές ώρες 9.00- 13.30 και την Παρασκευή το απόγευμα 16.00-19.00 κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210 7452036.