Οστεοπόρωση: Και όμως είναι και ανδρικό πρόβλημα…

0
151

Γράφει ο Ματθαίος Δημόπουλος, 57 ετών, ασθενής, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα

…για μένα όλα ξεκίνησαν όταν τοπικός φορέας συνδιοργάνωσε μαζί με τον Σύλλογο Πεταλούδα μια ενημερωτική εκδήλωση για την οστεοπόρωση στο νησί μου, τη Σαντορίνη. Η γυναίκα μου, μου ζήτησε να πάμε μαζί, καθώς όπως με ενημέρωσε τελευταία στιγμή, μας έχει κλείσει ραντεβού για μέτρηση οστικής πυκνότητας, η οποία θα διεξαγόταν στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων της εκδήλωσης. Φυσικά εξεπλάγην. Τι δουλειά είχα εγώ εκεί; Η οστεοπόρωση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες; Παρά τις επιφυλάξεις μου και για να μη χαλάσω το χατίρι στη γυναίκα μου, τη συνόδευσα στην εκδήλωση και μπήκαμε μαζί για εξέταση. Όπως ακριβώς το περίμενα, ήμουν από τους ελάχιστους άντρες στο χώρο. Αν και αρχικά ένιωσα λίγο άβολα, αποφάσισα να προχωρήσω στην εξέταση. Κι αυτή η απόφαση έμελλε να μου αλλάξει τη ζωή!

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αποκάλυψαν πως εγώ πάσχω από οστεοπόρωση. Όχι η γυναίκα μου. ΕΓΩ! Απίστευτο! Δεν το πίστευα! Άντρας με οστεοπόρωση; Πώς είναι δυνατόν; Παρά το αρχικό σοκ, αποφάσισα να μείνω στην εκδήλωση και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για τη νέα συνθήκη της ζωής μου. Έμαθα πως η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Αντίθετα, μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, άντρες και γυναίκες εξίσου. Έμαθα πως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, το χαμηλό σωματικό βάρος, οι διατροφικές συνήθειες, ακόμα και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου. Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα όμως είναι ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση από μικρή ηλικία, η επαρκής πρόσληψη βταμινών, ειδικά της βιταμίνης D και φυσικά ο τακτικός έλεγχος σε εξειδικευμένο γιατρό, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.

Μετά τη διάγνωσή μου ακολούθησα τις οδηγίες των γιατρών, και ανακάλυψα πως και η μητέρα μου αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, χωρίς ποτέ να δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Αποτέλεσμα της δική μου «περιπέτειας» ήταν και η ευαισθητοποίηση του αδερφού μου για τη νόσο, και η κινητοποίησή του να ελέγξει κι αυτός τη δική του οστική πυκνότητα. Η πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Πεταλούδα μου έδωσε την ευκαιρία να αντιμετωπίσω με δύναμη και αισιοδοξία τη νέα κατάσταση στη ζωή μου.

Αν κάτι θέλω να κρατήσετε από τη δική μου ιστορία είναι πως η οστεοπόρωση μπορεί να σε βρει είτε είσαι άντρας, είτε γυναίκα. Και όποια και να είναι η διάγνωση, εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε ποιοτικά και με αξιοπρέπεια!