Συχνές ημικρανίες; Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο;

0
324

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες θα μπορούσαν να βρουν ανακούφιση αυξάνοντας την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγγα, σαρδέλες, σκουμπρί και πέστροφα.

Μια κλινική δοκιμή στο τεύχος 3 Ιουλίου 2021 του The BMJ εξέτασε 182 άτομα που είχαν κατά μέσο όρο περίπου 16 ημέρες πονοκεφάλου το μήνα με επιθέσεις που διαρκούν περισσότερο από πέντε ώρες το καθένα, σύμφωνα με τον Matthew Solan , Executive Editor, Harvard Men’s Health Watch.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις δίαιτες:

-Η πρώτη δίαιτα ήταν υψηλή σε EPA και DHA (1,5 γραμμάρια συνολικά ημερησίως) από ψάρια και επίσης υψηλή σε λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καλαμπόκι και τα σογιέλαια και μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους).

-Η δεύτερη δίαιτα είχε υψηλή EPA και DHA και χαμηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος.

-Και η τρίτη ήταν μια δίαιτα ελέγχου υψηλή σε λινολεϊκό οξύ και χαμηλή σε EPA και DHA (συνολικά μόνο 150 χιλιοστόγραμμα ημερησίως), μια αναλογία που αντικατοπτρίζει τη μέση αμερικανική διατροφή.

Μετά από 16 εβδομάδες, όσοι έκαναν δίαιτες υψηλές σε EPA και DHA είχαν 30% έως 40% λιγότερες ημέρες πονοκεφάλου το μήνα και ώρες πονοκεφάλου την ημέρα από ό, τι τα άτομα που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι δίαιτες υψηλές σε EPA και DHA αύξησαν τα επίπεδα οξυλιπίνης στο αίμα, ένα υποπροϊόν ωμέγα-3 που βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής αυτών των ω-3.

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημι – κρανία) που διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Πολλές φορές πριν αρχίσει η ημικρανία υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που γράφει ο νευρολόγος.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/frequent-migraines-eating-fatty-fish-may-offer-comfort