Το 70% των γιατρών δεν προειδοποιούν για τη θρόμβωση που απειλεί τους ογκολογικούς ασθενείς

0
70

Μόνο το 30% των γιατρών περίπου μιλούν για κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης στους ογκολογικούς ασθενείς ενώ το 60% των γιατρών υποεκτιμούν ή έχουν  άγνοια. Επίσης σχεδόν το 70% των γιατρών δεν αξιοποιεί τα εργαλεία για την προληπτική λήψη αντιπηκτικών στους ασθενείς που τα χρειάζονται. Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν το σημαντικό κενό στην ενημέρωση των γιατρών ήταν τα κυριότερα συμπεράσματα της ενημερωτικής  εκδήλωσης του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ).

Για το λόγο αυτό το ΙΜΕΘΑ, πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

“Ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης είναι υποτιμημένος με αποτέλεσμα 600 χιλιάδες θάνατοι να σημειώνονται σήμερα στην Ευρώπη από θρομβική εμβολή σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν”. Τα παραπάνω ανέφερε  ο  καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Μέλος Δ.Σ. Ι.Μ.Ε.Θ.Α , στην ομιλία του  «Θρόμβωση σε ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα αποτελέσματα  πρόσφατης έρευνας που αποκάλυψε πως μόνο το 30% γιατρών περίπου μιλούν για κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης στους ασθενείς τους.  «Όταν δεν μιλούν υποεκτιμούν» σχολίασε ο κ. Γεροτζιάφας, επισημαίνοντας ότι 60% υποεκτιμούν ή δεν γνωρίζουν.

Επίσης, το 67% των γιατρών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν γνωρίζουν και δεν χρησιμοποιούν εργαλεία αξιολογημένα για το ποιοι ασθενείς πρέπει να λάβουν αγωγή με αντιπηκτικά έγκαιρα.

Το γεγονός αυτό έχει συνέπειες τόσο στην υγεία των ασθενών όσο και στα συστήματα Υγείας, που αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω μετά την πανδημία.

Την αναγκαιότητα γνωστοποίησης του κινδύνου καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης  τόνισε και ο Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Αλ. Τσελέπης.

Ακόμη ενδεικτικό είναι πως το 20% των θρομβώσεων αφορά ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τον Παθολόγο – Ογκολόγο, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 Γ.Σ.Ν.Α., Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα, Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Π.Ε. (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) Ν. Τσουκαλά.

Η θρόμβωση στους καρκινοπαθείς είναι δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον ίδιο τον θάνατο από καρκίνο και σχετίζεται πρώιμους θανάτους κατά την χημειοθεραπεία.

Επίσης, 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς, όπως ανέφερε ο ίδιος, μπορεί να εμφανίσει θρόμβωση με συνέπεια να καθυστερήσει αντικαρκινική αγωγή.

Επιπλέον, ο κίνδυνος υποτροπής της θρόμβωσης στους καρκινοπαθείς από ότι στο γενικό πληθυσμό είναι, παρά τις θεραπείες, διπλάσιος και πλέον, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενά του  ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,Αγγειοχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισας, Αντιπρόεδρος Ι.Μ.Ε.Θ.Α, Μίλτος Ματσάγκας.

Η θνητότητα  των καρκινοπαθών που έχουν θρόμβωση είναι αυξημένη ακόμη και κατά το πρώτο εξάμηνο, πρόσθεσε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι η θρόμβωση μπορεί να θεραπευτεί και να προληφθεί. 

Γι΄αυτό και πρέπει δοθεί μεγάλη προσοχή στην ενημέρωση και αυτό επιχειρεί η καμπάνια  του ΙΜΕΘΑ με σύνθημα «έχε πάντα τα μάτια σου ανοιχτά … στη θρόμβωση» που δίνει έμφαση στην προφύλαξη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην εξατομικευμένη θεραπεία.