Το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βρογχολογίας και Επεμβατικής Πνευμονολογίας στην Αθήνα

0
51

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αναγνώριση οζιδίων των πνευμόνων και η προηγμένη ρομποτική βρογχοσκόπηση είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βρογχολογίας και Επεμβατικής Πνευμονολογίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Εκπαίδευσης στην Επεμβατική Πνευμονολογία (HTA-IP) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις  15 – 17 Οκτωβρίου.  Την έναρξη των  εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής,  Α. Μ. Δημόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Στ. Λουκίδης.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν 280 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει και η δυνατότητα να παραστούν στον χώρο του Συνεδρίου και εξ αποστάσεως, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής, Γρηγόρης Στρατάκος επεσήμανε πως είναι η πρώτη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου που σηματοδοτεί την μετά-Covid εποχή στην συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση καθώς είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση με δυνατότητα φυσικής παρουσίας.

Ήδη περισσότεροι από 500 επαγγελματίες υγείας και συνεργάτες επαγγελματίες από 48 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή, με περισσότερους των 280 εξ αυτών αυτοπροσώπως.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα συζητηθούν οι νέες τεχνολογίες ενδοσκοπικής απεικόνισης (από ενδοβρογχικούς υπερήχους και ελαστογραφία έως οπτική τομογραφία συνοχής), οι βρογχοσκοπικές τεχνικές αντιμετώπισης ενδοπνευμονικών όγκων (με ή χωρίς τεχνολογία πλοήγησης), η τεχνητή νοημοσύνη στην αναγνώριση οζιδίων των πνευμόνων ή ROSE σε δείγματα από EBUS TBNA, καθώς και η προηγμένη ρομποτική βρογχοσκόπηση.

Ακόμη, προβλέπεται μια πλήρης ανασκόπηση των νέων ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη βρογχοσκόπηση, τη θωρακοσκόπηση και τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία COVID-19 έχουν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 9 κλινικά εργαστήρια για πρακτική εκπαίδευση σε μικρές ομάδες εγγεγραμμένων συμμετεχόντων υπό την καθοδήγηση παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτών. Επιπλέον, πραγματικά κλινικά περιστατικά θα προβληθούν από τις χειρουργικές αίθουσες 4 Ευρωπαϊκών Ομάδων (Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Σλοβενία).

Στόχος είναι οι σύνεδροι να παρακολουθήσουν και να συζητήσουν τα περιστατικά με τους έμπειρους κλινικούς γιατρούς που τα αντιμετώπισαν. Για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες Βρογχοσκόπησης έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές συνεδρίες που θα περιλαμβάνουν όλες τις νοσηλευτικές διαδικασίες Επεμβατικής Πνευμονολογίας.