Βασίλης Κικίλιας: Αύξηση των ΜΕΘ από 565 σε 1.017 και περισσότερες από 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

0
198

«Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και στα σύνορα. Και βγήκε νικητής. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια επανάσταση του ανθρωπισμού και της ευθύνης».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε σήμερα την ομιλία του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό της προσπάθειας κατά του κορωνοϊού και μίλησε  για το μεγαλείο της προσπάθειας, τον ηρωισμό και τον ανθρωπισμό όλων των εργαζομένων, τονίζοντας πως την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως, το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ΕΣΥ: «Οι ήρωες ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που έκαναν εξονυχιστική ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα».

Έπαινο απέδωσε στους επαγγελματίες Υγείας, τους ιδιώτες ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, όλους αυτούς που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

 ΜΕΘ

 Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  τονίζοντας πως από 565 αυξήθηκαν σε 1.017:  840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές, οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας οι οποίες αναβαθμίστηκαν σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να ανέλθουμε στις 1.200 θέσεις ΜΕΘ, ώστε η Ελλάδα να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες, για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρεί – βάσει σχεδιασμού – η άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και η λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

Προσλήψεις

Όσον αφορά τις προσλήψεις επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα το ΕΣΥ ενισχύθηκε με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα 4.000 άτομα.

Χθες, ήταν 4.150 – 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000.

Οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000. Δεσμεύτηκε πως την επόμενη μέρα της κρίσης θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.