Χιλιάδες αδιάγνωστοι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου κινδυνεύουν λόγω… COVID-19.

0
82

Τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου αποκαλύπτει μια νέα μελέτη με  επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου στην Αγγλία, μειώθηκε απότομα από το πρώτο lockdown έως και τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτωβρίου 2020, πάνω από 3.500, λιγότεροι ασθενείς από το αναμενόμενο, διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι πιο πιθανό να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πολλοί αδιάγνωστοι ασθενείς, μπορεί να πεθάνουν άσκοπα τους επόμενους μήνες, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες που έκαναν την σχετική έρευνα που είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας για τους ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 14 Ιανουαρίου, στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Η μελέτη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα κλινικών και ακαδημαϊκών ερευνητών από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Leeds και του Πανεπιστημίου του Newcastle. Αξιολόγησαν τα πρότυπα παραπομπής για έρευνα, διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του εντέρου στο αγγλικό NHS από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με έναν μέσο μήνα το 2019, κατά τον Απρίλιο του 2020 στην κορυφή του πρώτου κύματος του κορωνοϊού:

-Ο μηνιαίος αριθμός παραπομπών από γιατρούς σε νοσοκομειακές κλινικές για διερεύνηση πιθανού καρκίνου του εντέρου μειώθηκε κατά 63% (από 36.274 σε 13.440) .

-Ο αριθμός των κολποσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν μειώθηκε κατά 92% (από 46.441 σε 3.484).

– Ο μηνιαίος αριθμός ατόμων με επιβεβαιωμένο καρκίνο του εντέρου που υποβλήθηκε σε θεραπεία μειώθηκε κατά 22% (από 2.781 σε 2.158).

-Ο αριθμός των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν μειώθηκε κατά 31% από (2.003 σε 1.378).

«Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν σοβαρή διαταραχή στην κανονική ταυτοποίηση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγήτρια Eva Morris από το Τμήμα Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: «Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επίτευξη της καλύτερης επιβίωσης για τον καρκίνο του εντέρου, οπότε αυτές οι καθυστερήσεις στη διάγνωση είναι πιθανό να έχουν σοβαρές συνέπειες στα ποσοστά επιβίωσης από την ασθένεια».

Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου στο στάδιο I της νόσου επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μόνο το 10% των ασθενών που διαγνώστηκαν στο στάδιο IV.

Μαρτυρία  ασθενούς

Ο Keith Dawber είναι ένας ασθενής που έχει επηρεαστεί άμεσα. Τον Μάρτιο του 2020 είχε τα πρώτα προβλήματα, αλλά έπρεπε να περιμένει έως τον Ιούνιο για να μιλήσει στον γιατρό του μέσω τηλεφώνου: «Τα συμπτώματά μου ξεκίνησαν σε μια πολύ κακή στιγμή καθώς δεν μπορούσα να μιλήσω αμέσως στον γιατρό μου και καθώς περνούσαν οι μήνες, είδα περισσότερο αίμα στα κόπρανα μου. Τον Ιούνιο μπόρεσα να μιλήσω με τον γιατρό μου που με παρέπεμψε για περαιτέρω εξετάσεις και, τον Αύγουστο του 2020, διαγνώστηκα με καρκίνο του εντέρου του σταδίου 3. Έκανα εγχείρηση και μετά χημειοθεραπεία, την οποία τελείωσα την παραμονή των Χριστουγέννων. Περιμένω τώρα μια σάρωση για να δω αν χρειάζομαι περαιτέρω θεραπεία».

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Ο καθηγητής Sir Mike Richards, διαχειριστής του Cancer Research UK, δήλωσε: «Πολύ λιγότεροι ασθενείς με συμπτώματα που υποδηλώνουν καρκίνο του εντέρου παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό μπορεί να συνδέεται με φόβο σχετικά με τη μόλυνση του ιού και με το κάλεσμα της κυβέρνησης να «μείνει στο σπίτι» και «να προστατεύσει το NHS». Συνεπώς, οι διαγνώσεις και οι θεραπείες καθυστέρησαν, με πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση του καρκίνου».

Ο Brian Nicholson, ένας γενικός ιατρός που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: « Εάν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα όπως αλλοίωση της συνήθειας του εντέρου ή αίμα στα κόπρανα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του εντέρου, πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους το συντομότερο δυνατό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Πρέπει να βγάλουμε αυτό το μήνυμα προς τα έξω».

Ο Genevieve Edwards, Διευθύνων Σύμβουλος στο Bowel Cancer UK, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει τον σαφή αντίκτυπο της πανδημίας στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και, τελικά, τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσής τους. Επισημαίνει επίσης τις ανεπιθύμητες συνέπειες του μηνύματος «παραμονή στο σπίτι» και τον αντίκτυπο της προσωρινής διαταραχής στον έλεγχο και στις διαγνωστικές υπηρεσίες καρκίνου του εντέρου. Δυστυχώς, για πολλούς, αυτό θα σήμαινε μια μεταγενέστερη διάγνωση και ως αποτέλεσμα φτωχότερα αποτελέσματα. Το προσωπικό του NHS έχει εργαστεί απίστευτα σκληρά για να συνεχίσει να λειτουργεί ζωτικής σημασίας για τον καρκίνο και το NHS εξακολουθεί να είναι ανοιχτό για όσους ανησυχούν για συμπτώματα. Αλλά χρειάζεται πρόσθετους πόρους για να αντέξει τις πιέσεις που προκαλούνται από τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού που “χτυπάει” τη χώρα, ή οι υπηρεσίες καρκίνου και οι ασθενείς -που βασίζονται σε αυτούς – θα υποφέρουν τους επόμενους μήνες».