Νέο “Smart Fully Digital” νοσοκομείο από το Ίδρυμα Ωνάση – Στο επίκεντρο οι μεταμοσχεύσεις

0
124

Η δημιουργία ενός “Smart Fully Digital” νοσοκομείο στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα πρώτα στον κόσμο, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, αποτελεί τον στόχο του Ιδρύματος Ωνάση, υπογράμμισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου.

Ήδη, όπως επεσήμανε ο κύριος Αντώνης Παπαδημητρίου, έχει εγκριθεί η δημιουργία εφτά θέσεων συντονιστών γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος. “Στόχος μας είναι να φέρουμε τεχνογνωσία απέξω, ώστε να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς”, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της πολιτείας, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας, κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προεργασία του νομοθετικού πλαισίου για το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αρκετά στο θέμα των μεταμοσχεύσεων τον τελευταίο χρόνο παρά την πανδημία. «Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θέμα μέγιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ως «δραματική» περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE, όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις και στις νεφροπάθειες. Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι κατά 75% λιγότερες οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στη χώρα μας.

Ο Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων του Imperial College και Πρόεδρος της European Transplant Society London, κ. Βασίλης Παπαλόηςαναφέρθηκε στη μελέτη του Πανεπιστημίου η οποία έχει εκπονηθεί για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την ως σοβαρή πανευρωπαϊκή μελέτη της οποίας οι προτάσεις για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων είναι αλληλένδετες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης επεσήμανε την ανάγκη της σωστής προσέγγισης του εγχειρήματος ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.