Το σεξ στην τρίτη ηλικία είναι δείκτης μακροζωίας!

0
3926

Στη δεκαετία του 1980 ο άνδρας και η γυναίκα που είχαν περάσει τα 50 θεωρούνται ηλικιωμένοι. Σήμερα, αυτά τα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί καθώς δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ανδρός στα 50, τα 60, τα 70 ακόμα και στα 80, που προσέχουν τη διατροφή τους, παίρνουν τα φάρμακα τους, ασκούνται και κάνουν σεξ,  δείχνουν πολύ πιο νέοι από την ηλικία τους, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά!

Το σεξ μακραίνει τη ζωή, μειώνει την ανασφάλεια, το άγχος γι΄ αυτό και οι άνθρωποι που δεν παραιτούνται και διεκδικούν την ψυχική και σωματική σεξουαλική έκφραση, είναι άτομα πιο συναισθηματικά, ζεστά, δραστήρια, που αγαπούν τη ζωή, τον σύντροφό τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θεωρεί το σεξ τον τέταρτο, από τους πέντε δείκτες υγείας, που σηματοδοτούν την καλή ποιότητα ζωής. Πρώτος είναι ο ύπνος και ακολουθούν η διατροφή, η άσκηση, το σεξ και η συναισθηματική πληρότητα.

Αξίζει μάλιστα να τονισθεί ότι η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής αναλογεί στο 45% της καλής ποιότητας ζωής.

Σήμερα έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές  μελέτες ότι ο άνθρωπος έχει σεξουαλικό οίστρο έως και 80 ετών, γι΄ αυτό άλλωστε ο ΠΟΥ ήδη μιλάει για την τέταρτη ηλικία που ξεκινάει μετά τα 80 έτη!

«Το σεξ κάνει καλό στην υγεία γιατί θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στις λοιμώξεις και τις ασθένειες, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη»  είπε στο www.ygeia50plus.gr  ο Δρ. Θάνος Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας,  Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας  και εξηγεί :  «Το σεξ προστατεύει τον οργανισμός γιατί κατά τη διάρκεια του οργασμού ο εγκέφαλος, παράγει τις ορμόνες της χαράς, τη σεροτονίνη και την ωκυτοκίνη. Αυτές οι δυο ορμόνες έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες δηλαδή διαστέλλονται  τα αγγεία και έτσι γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι όμως οργανικό το θέμα είναι και ψυχολογικό. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της συντροφικότητας μέσα από μια σταθερή και υγιή σχέση, είναι το καλύτερο φάρμακο και δρα θετικά και στην υπέρταση» εξήγησε ο Δρ. Ασκητής.

Οι ορμόνες της χαράς

Ειδικότερα η ωκυτοκίνη είναι  η ορμόνη «της αγκαλιάς» και της  αγάπης λένε οι ειδικοί. Έχει αποδειχθεί ότι εμπνέει αισθήματα εμπιστοσύνης, αγάπης, χαλάρωσης και ήρεμη διάθεση, μειώνοντας το στρες και τα αρνητικά συναίσθημα όπως θυμός, φόβος, ανασφάλεια.

«Όταν αγκαλιάζεστε με το σύντροφο σας, γελάτε, χορεύετε, κρατιέστε από το χέρι, ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, βρίσκεστε με ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους, διεγείρεται η εσωτερική παραγωγή της ωκυτοκίνης » μας λέει ο Δρ. Ασκητής.

Η σεροτονίνη, από την άλλη,  είναι υπεύθυνη για τη  διάθεση, την όρεξη, την ποιότητα του ύπνου, το αίσθημα σεξουαλικής επιθυμίας και την υψηλού επιπέδου εγκεφαλική λειτουργία, όπως η μνήμη και η μάθηση. Όταν δεν έχετε αρκετή σεροτονίνη, βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων διαταραχών διάθεσης, όπως επίσης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.

«Η σεροτονίνη ρέει  επίσης όταν νιώθετε αξιόλογοι, χρήσιμοι και  σημαντικοί. Αντίθετα η μοναξιά και η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν η σεροτονίνη απουσιάζει» εξηγεί ο Δρ. Ασκητής.

Σεξ: Δείκτης προστασίας και μακροζωίας

H σεξουαλική ζωή συνυφασμένη με την ανθρώπινη ολοκλήρωση, αποτελεί βασικό μέρος της ποιότητας και της συντροφικότητας στον σύγχρονο άνθρωπο, σε όλον τον κύκλο της ύπαρξής του.

Η σεξουαλική συμπεριφορά, όμως,  πρέπει να είναι συνειδητοποιημένη σε κάθε περίοδο της ζωής μας και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να οδηγείται στην υπερβολή και στον αυτοσκοπό.

H σεξουαλική ζωή υπάρχει και προσφέρει θετική στάση και στα βαθιά μας γεράματα.

«Το σεξ με το σύντροφό μας, που σεβόμαστε, εκτιμάμε και αγαπάμε, μειώνει τη φλεγμονή που λέγεται στεφανιαία νόσος και μας προστατεύει από την κατάθλιψη που είναι η αρχή του κακού για μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις και προβλήματα» εξηγεί ο Δρ. Ασκητής.

Η σεξουαλική ζωή λοιπόν με τη συντροφικότητα προστατεύει τη βιολογική και ψυχολογική υγεία με συνέπεια να διατηρεί και να αυξάνει τους δείκτες της μακροζωίας» συνεχίζει ο Δρ. Ασκητής.

Η κρίσιμη ηλικία των 50 ετών

Πόσες φορές έχουμε δει μαραθωνοδρόμους, άνω των 50 ετών να δίνουν μαθήματα ζωής σε μικρότερες ηλικίες και να αποτελούν πρότυπο; Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι 50 plus , λοιπόν, προσέχουν την υγειά τους, τη διατροφή τους, ασκούνται και συνεχίζουν να κάνουν ποιοτικό σεξ.
«Η σεξουαλική ζωή έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνδρα πάνω από τα 50, του οποίου τη ζωή αρχίζουν να απειλούν ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.  H συνέχιση της σεξουαλικής ζωής, πράγματι λειτουργεί θεραπευτικά» εξηγεί ο κ. Ασκητής.

Συγκεκριμένα το σεξ σ’ αυτή την ηλικία, λειτουργεί  ευεργετικά στην ελάττωση του κινδύνου να αυξηθεί απειλητικά η «πίεση» και γενικώς στον έλεγχο της υπέρτασης. Το σεξ επίσης λειτουργεί σαν προληπτική ασπίδα για τον καρκίνο του προστάτη. Ο άνδρας, εφόσον διατηρεί σταθερή σεξουαλική σύντροφο, με τη συχνή επαφή μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Πολλές εργασίες το υποστηρίζουν αυτό, στο πλαίσιο όμως της μονογαμικότητας – διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής. H προστατίτιδα λοιπόν απειλεί τους «πολυγαμικούς».

Γυναίκες άνω των 50 : Η εποχή της κλιμακτηρίου

H εποχή της κλιμακτηρίου είναι άλλη μία σημαντική περίοδος-σταθμός στη γυναίκα που οι αλλαγές ψυχικές και σωματικές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά της και να την κάνουν να νιώθει ψυχρή και απόμακρη – ιδιαιτέρως όταν ο άνδρας της δείχνει αδιαφορία και της έχει γυρίσει την πλάτη.

Ωστόσο το σεξ κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου, προκαλεί σωματική ευεξία και διατήρηση της σωματικής κατάστασης, μειώνοντας τους πόνους, την έντονη νευρικότητα αλλά και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αφού η γυναίκα προσέχει το σώμα της για να είναι ελκυστικό, διατρέφεται πιο σωστά και γυμνάζεται τακτικά.

Στον άνδρα των 65-75 ετών

Ευεργετικά δράση  έχει το  σεξ και στην «τρίτη ηλικία», πάνω δηλαδή από τα 65 χρόνια. Ωστόσο ο 65νταρης δεν πρέπει να αυξάνει τις επαφές του κυνηγώντας αριθμούς. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνδέει τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του, στοχεύοντας στην ποιότητα της σχέσης τους η οποία διατηρείται καλύτερη μέσα από το σεξ, αλλά έχοντας και κίνητρο τη διατήρηση της βιολογικής του υγείας.

Το σεξ, σ΄ αυτή την ηλικία, έχει θετικά αποτελέσματα και την ψυχική του κατάσταση προσφέροντας στον εαυτό του αλλά και στη σύντροφό του καλύτερη ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μελέτες ο άνδρας που συνεχίζει τη σεξουαλική του ζωή κοιμάται καλύτερα, έχει περισσότερη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει πιο διαυγή σκέψη και βιολογικώς είναι πιο ακμαίος από εκείνον που αισθάνεται ότι δεν τον αφορά πια η σεξουαλική ζωή, είναι μονίμως θυμωμένος, κυνικός και πικρόχολος.

Στη γυναίκα 60 plus

Το σεξ τη διατηρεί σε καλή ψυχολογία και σωματική ευρωστία – αν και σε αυτή την ηλικία η γυναίκα δεν έχει τις ίδιες ορμές σε σύγκριση με εκείνες του συνομήλικού της άνδρα, γιατί με την εμμηνόπαυση δεν παράγει πλέον οιστρογόνα. Σε αντίθεση με τον άνδρα που συνεχίζει να παράγει τεστοστερόνη.

H σεξουαλική έκφραση της γυναίκας συσχετίζεται άμεσα με την ερωτική επιθυμία της και τη συναισθηματική σχέση που βιώνει με τον σύντροφό της.