Ανδρική γονιμότητα: Την επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες;

0
298

Η ζέστη επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και τον όγκο του σπέρματος, τον αριθμό και τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους. Γι΄ αυτό πολλοί επαγγελματίες που εργάζονται σε ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον (πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε υπολογιστή που κάθονται πολλές ώρες κλπ) αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η υπερβολική ζέστη, επηρεάζει τα σπερματοζωάρια, τα οποία φυσιολογικά πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 2-4 βαθμούς κάτω από εκείνη του υπόλοιπου σώματος. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί και τον λόγο που ο οσχεϊκός σάκος βρίσκεται έξω από αυτό. Και για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων κατά 1°C προκαλείται μείωση της σπερματογένεσης κατά 14%.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι το καλοκαίρι η συγκέντρωση σπέρματος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παρουσιάζει έκπτωση, με τις τιμές να είναι περίπου στο 70% από εκείνες που ανευρίσκονται με εξετάσεις τον χειμώνα» μας εξηγεί ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Η μελέτη

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που πραγματοποιήθηκε με στόχο να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της ποιότητας του σπέρματος, σε 336 άνδρες από 5 χώρες (Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Ταϊλάνδη και Κίνα) έδειξε ότι οι συνήθειες διαβίωσης που αυξάνουν τη θερμοκρασία του όσχεου, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος και στην ανδρική γονιμότητα.

Σε μια άλλη περίπτωση, μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη έδειξε ότι οι άνδρες που εργάζονται σε κτίρια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος. Το ποσοστό της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων μειωνόταν σημαντικά εάν οι άνδρες εργάζονταν ή κοιμόντουσαν σε θερμό περιβάλλον, κάθονταν κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, φορούσαν στενά εσώρουχα ή χρησιμοποιούσαν κουβέρτες.

«Η διατήρηση μιας διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του σώματος και των όρχεων είναι επομένως ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η παραγωγή φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια», επισημαίνει ο δρ Λιβάνιος.

 Πρακτικές συμβουλές, που μειώνουν τις πιθανότητες υπογονιμότητας:

  • Αποφεύγετε, ιδίως τώρα το καλοκαίρι που αφενός οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο χρόνος για ξεκούραση περισσότερος, να βρίσκεστε επί ώρες σε καθιστή θέση. Αυτό διότι η κίνηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και τη διασπορά της θερμότητας. Αντιθέτως, η πολύωρη καθιστή στάση, όπου οι όρχεις βρίσκονται ανάμεσα στους μηρούς ή η κατάκλιση, όπου στηρίζονται στους μηρούς, αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή.
  • Προτιμάτε καθίσματα που δεν διατηρούν τη θερμότητα και αποφύγετε όσα είναι ήδη ζεστά από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον ήλιο.
  • Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τον υπολογιστή σας ούτε στην παραλία, να φροντίζετε να μην σερφάρετε με το laptop τοποθετημένο ψηλά στους μηρούς, αφού αφενός ο ίδιος εκπέμπει θερμοκρασία, αφετέρου απαιτεί την ένωση των μηρών για την τοποθέτησή του στα πόδια, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων.
  • Προτιμάτε να μην κάθεστε σταυροπόδι, αλλά τα πόδια να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους στο ύψος των γονάτων.
  • Επιλέγετε ρούχα που βοηθούν την καλή ροή του αέρα, δηλαδή φαρδιά και άνετα και από υφάσματα που δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία (π.χ. συνθετικά).
  • Χρησιμοποιείτε εσώρουχα τύπου μπόξερ, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση στενών εσώρουχων εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Όσοι τα επιλέγουν έχουν σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερα επίπεδα FSH στον ορό (μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας), σε σύγκριση με τους άνδρες που επιλέγουν στενά εσώρουχα.
  • Ασχοληθείτε με καλοκαιρινά σπορ που μειώνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως το κολύμπι. Αποφύγετε άλλα που είναι επιβαρυντικά, π.χ. η ποδηλασία. Η στάση του σώματος και η καθιστή θέση αυξάνει τη θερμοκρασία του όσχεου, ιδίως όταν η άσκηση είναι πολύωρη και με ενδυμασία που εμποδίζει την μείωση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται.
  • Στις διακοπές, δεν χρειάζεται να δοκιμάζετε όλα τα τοπικά εδέσματα, ούτε να ξεδιψάτε πίνοντας μπίρες, ιδίως εάν δεν έχετε φυσιολογικό βάρος. Γιατί αυτές οι “ατασθαλίες” οδηγούν σε αύξησή του και οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι άνδρες δεν έχουν καλή ορχική θερμορύθμιση.
  • Πίνετε αρκετό νερό. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την υγεία των σπερματοζωαρίων, τα οποία περιέχουν κατά 90-95% νερό. Η αφυδάτωση καθιστά το σπέρμα παχύρρευστο και προκαλεί σημαντική μείωση του όγκου του και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
  • Προσπαθήστε να μένετε κατά το δυνατόν σε κλιματιζόμενους χώρους όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραία υψηλές.