Έρευνα: Άγνοια έχουν οι Ευρωπαίοι για τη στυτική δυσλειτουργία γι’ αυτό δεν ζητούν… βοήθεια!

0
125

Ένας στους δυο άνδρες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του και ζητάει βοήθεια από τους ειδικούς και το πρόβλημα λύνεται! Σωστά; Όχι ακριβώς γιατί οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και λιγότερο οι Ισπανοί, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν, καν, τι σημαίνει ο όρος στυτική δυσλειτουργία! Δεν μιλούν για το πρόβλημα καθώς θεωρούν ότι συμβαίνει μόνο σε αυτούς με συνέπεια να υποφέρουν σιωπηλά αφήνοντας το ταίρι τους …στα κρύα του λουτρού. Μάλιστα επειδή το θεωρούν ταμπού, το κρύβουν και δεν απευθύνονται σε ειδικό για να τους βοηθήσει! Και όλα αυτά σήμερα, την εποχή που οι έγκυρες πληροφορίες για το θέμα, από ειδικούς, είναι προσβάσιμες σε όλους!

Αυτό είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, για τη στυτική δυσλειτουργία που αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν, καν, ιδέα περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Μεγαλύτερη άγνοια σύμφωνα με την έρευνα έχουν οι Γερμανοί, ενώ αντίθετα καλύτερα ενημερωμένοι είναι οι Ισπανοί!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στόχο να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο ένα τόσο κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική λειτουργία και την ερωτική ζωή των ζευγαριών, είναι γνωστό στις λεπτομέρειές του στο ευρύ κοινό.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν πόσοι άνδρες και γυναίκες δεν γνωρίζουν για το τόσο κοινό αυτό πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.032 άνδρες και γυναίκες από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας από 20 έως 70 χρόνων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει άγνοια καθώς δεν ξέρει τι, ακριβώς, περιλαμβάνει η στυτική δυσλειτουργία.

Ένας στους τέσσερις, δε, δεν έχει ακούσει ποτέ καμία από τις πιο κοινές θεραπείες για το πρόβλημα, που συνιστά «εφιάλτη» πολλών ανδρών.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση – κλειδί τι είναι η στυτική δυσλειτουργία, είτε έδωσαν λανθασμένες απαντήσεις (σε ποσοστό 34%), είτε δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι είναι η στυτική δυσλειτουργία (σε ποσοστό 17%).

Όσοι ήταν ανύπαντροι ή χωρίς σχέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που κλήθηκαν να απαντήσουν την έρευνα, ήταν πιο πιθανό να μην γνωρίζουν σε τι συνίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τη μεγαλύτερη άγνοια, πάντως, γύρω από το θέμα φαίνεται πως έχουν οι Γερμανοί. Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 51% απάντησε λάθος και το 49% απάντησε σωστά, σε σύγκριση με την Ισπανία, όπου η πλειοψηφία, σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (ποσοστό 78%), απάντησε σωστά.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μας προκαλούν μόνο έκπληξη, αλλά και προβληματισμό. Πώς γίνεται στην εποχή μας να υπάρχει τόση άγνοια γύρω από ένα τέτοιο σημαντικό θέμα», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

«Δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι στην πραγματικότητα μια κοινή ανδρική ιατρική πάθηση, σίγουρα σοκάρει το γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν ξέρει, καν, σε τι αφορά και αυτό είναι ένας δείκτης ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση», πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Ρόκκας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των επιστημονικών ουρολογικών εταιριών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία, ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλός και η συχνότητά της μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνδρες, άσχετα αν καπνίζουν, αν ασκούνται, αν έχουν παραπανίσια κιλά, αν είναι ή όχι παντρεμένοι, τι δουλειά κάνουν, πού ζουν κτλ, έχουν «πεσμένο το… ηθικό τους», την επίμαχη στιγμή. Κι αυτό τους καταρρακώνει.

«Στους άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 χρόνων τα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα των προβλημάτων στύσης και άρα της μη ικανότητας για διείσδυση, ξεπερνούν το 52%. Δηλαδή πάνω από ένας στους δύο θέλει, αλλά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τη σεξουαλική πράξη, απογοητεύοντας τη σύντροφό του και, κυρίως, τον εαυτό του», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας.

Η άγνοια σοκάρει

 Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση «τι ποσοστό ανδρών στη χώρα σας ηλικίας από 50 έως 80 ετών, πιστεύετε ότι πάσχει από στυτική δυσλειτουργία», οι ερωτηθέντες επέλεξαν συχνότερα το ποσοστό από 21% έως 30%.

Τα προβλήματα στύσης μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας ψυχολογικών παραμέτρων ή κυρίως άλλων προβλημάτων υγείας, όπως, βέβαια, και λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας είναι γνωστό ότι αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και ότι επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών και εθνοτήτων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού», τονίζει ο κ. Ρόκκας.

Ωστόσο από τα πρόσφατα ευρήματα φάνηκε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, που υποφέρουν σιωπηλά, αρνούμενοι να το κουβεντιάσουν ακόμη και με τη σύντροφό τους.

 Δεν μιλούν γιατί το θεωρούν ταμπού

 Από το 17% των ερωτηθέντων, οι οποίοι έχουν βιώσει οι ίδιοι ή μέσω των συντρόφων τους την αμήχανη αυτή κατάσταση, περίπου ένας στους τέσσερις (26%) παραδέχτηκε ότι δεν μίλησε για αυτό με κανέναν.

Ακόμη κι εκείνοι, που είναι παντρεμένοι ή έχουν μια σταθερή, πολύχρονη σχέση, αποφεύγουν να το συζητήσουν – μόλις το 29% δέχεται να μιλήσει για το πρόβλημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι λίγοι, τελικά, αυτοί που περνούν την πόρτα του ουρολογικού ιατρείου, προσπαθώντας με μη επιστημονικές μεθόδους και περίεργα σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως και στο διαδίκτυο, να επιλύσουν την κατάσταση, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Ουρολογίας Christopher Chapple, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται στ’ αλήθεια για ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε. Μιλήστε για αυτό. Θα σας ανακουφίσει. Η σωστή ενημέρωση και η επικοινωνία είναι τα «όπλα» ενάντια στα ταμπού».