Τα μυστικά της …θερμοφόρας στο ευερέθιστο έντερο και τους κολικούς.

0
148

Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν πολλά φάρμακα, κάθε σπίτι είχε μια θερμοφόρα που τη χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειας, για να ανακουφίσουν τους πόνους της κοιλιάς. Αυτή η απλή μέθοδος είχε πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα, όταν υπήρχε πρόβλημα στο ήπαρ και στο έντερο. Πως όμως  βοηθούσε η ζέστη στο ευερέθιστο έντερο και τους κολικούς;

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μηχανισμό αυτής της απλής τεχνικής, θα πρέπει να γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει η θερμοκρασία στον οργανισμό μας και τη λειτουργία του ήπαρ και του εντέρου.

Το ήπαρ, λοιπόν, λειτουργεί σαν ασπίδα ενάντια στις τοξικές ουσίες. Ουσιαστικά είναι ένα φίλτρο που απομακρύνει καθημερινά τα απόβλητα από τον οργανισμό. Φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο εργοστάσιο που δουλεύει 24ωρες το 24ωρο και έχει την υψηλότερη θερμοκρασία στο σώμα. Βρίσκεται τουλάχιστον έναν βαθμό Κελσίου επάνω από τη θερμοκρασία του πρωκτού. Αυτή η ζέστη είναι απαραίτητη για να μπορεί να εξουδετερώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τοξίνες που απορροφάμε καθημερινά.

Η τοποθέτηση, λοιπόν, μιας ζεστής θερμοφόρας στους 40°C, στην περιοχή όπου βρίσκεται το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη  κάνει ακόμα πιο ιδανικές τις συνθήκες ώστε το πρώτο να μπορέσει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Η θερμοκρασία βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των παθογόνων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις μόλυνσης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μικροβιακές επιθέσεις.

Η ζέστη στην περιοχή της χοληδόχου κύστης ενισχύει τη σύσπασή της και βοηθά στην απομάκρυνση της χολής. Αυτό επιταχύνει την ανακούφιση από τους πόνους καθώς βοηθάει το έντερο να αδειάσει από τα αέρια και τα κόπρανα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πού έγκειται η διπλή δράση της θερμοφόρας στο ευερέθιστο έντερο και τους κολικούς.

Συμπερασματικά το μπλοκάρισμα των υποδοχέων που «διαβάζουν» τον πόνο, η δράση της εκκένωσης της χοληδόχου καθώς και η ανακούφιση από τους κολικούς είναι κάποια από τα οφέλη της χρήσης της θερμοφόρας που οδηγούν με τη σειρά τους στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς. Μπορεί οι παλαιότεροι να μην γνώριζαν ακριβώς το μηχανισμό του ήπαρ και του εντέρου ωστόσο ήξεραν ότι η ζέστη βοηθάει και αυτό είχε σημασία!

Πηγή: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη