Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά το έμφραγμα

0
271

Το σεξ είναι  άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής μας. Είναι ένας από τους πέντε δείκτες υγείας, μετά τον ύπνο, τη σωστή διατροφή την άσκηση και τη συντροφικότητα. Ο έρωτας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντική πηγή ευχαρίστησης τόσο για τον οργανισμό μας όσο και την ψυχική μας ισορροπία. Γι΄αυτό πολλοί άνδρες που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανησυχούν εάν θα συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

«Η αλήθεια είναι ότι το έμφραγμα οδηγεί συχνά σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λειτουργικότητα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον φόβο των ασθενών και των ερωτικών συντρόφων τους ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει νέο έμφραγμα ή να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο αυτό συμβαίνει πολύ σπανιότερα απ’ ό,τι νομίζουν.

Επιπλέον, η απώλεια της ερωτικής ζωής μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάθλιψης, η οποία είναι πολύ συχνή στους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα και αποτελεί εμπόδιο στην ανάρρωσή τους. Μπορεί ακόμα να δοκιμάσει τις αντοχές της σχέσης και να μειώσει την ποιότητα ζωής. Επιπρόσθετα, όταν ο ασθενής είναι νέος, μπορεί να πλήξει και τη μελλοντική απόκτηση παιδιών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος.

Οι ειδικοί όμως είναι ξεκάθαροι: αν απολαμβάνατε μία υγιή σεξουαλική σχέση με την σύντροφό σας πριν το έμφραγμα, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσετε να την ανακτήσετε μετά την ανάρρωση. Και αν μόλις διαγνωσθήκατε με ένα καρδιολογικό πρόβλημα, πάλι θα μπορέσετε να έχετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή.

Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από ένας στους 100 άνδρες υφίστανται ανακοπή καρδιάς στη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JournaloftheAmericanCollegeofCardiology).

Σύμφωνα με πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC), ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να ανακτήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα ακόμα και μια εβδομάδα μετά το επεισόδιο. Όμως επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις που το έμφραγμα δεν του προκάλεσε επιπλοκές και εάν δεν έχει καρδιολογικά συμπτώματα όταν ασχολείται με ήπιας έως μέτριας εντάσεως φυσική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) τονίζει ότι η ανάκτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το έμφραγμα δεν πρέπει να αναβάλλεται, εφόσον ο ασθενής αντέχει τη φυσική δραστηριότητα.

Το σεξ είναι… γυμναστική

Το σεξ είναι μία μορφή φυσικής δραστηριότητας και γι’ αυτό αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι χαμηλής έντασης και πολύ σύντομη. Θεωρείται πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι το γκολφ, την  κηπουρική και την ποδηλασία. Επιπλέον, όσο πιο τακτικά ασχολείται κάποιος με άλλα είδη φυσικής δραστηριότητας, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να υποστεί καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια του σεξ.

Αρκετές μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι το τακτικό σεξ παρέχει οφέλη στην υγεία ακόμα και μετά το έμφραγμα.

Μία από τις πιο πρόσφατες έδειξε ότι η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή μέσα σε 1-2 μήνες βελτιώνει μακροπρόθεσμα την επιβίωση. «Μάλιστα όσο νωρίτερα μετά το έμφραγμα ανακτά ο ασθενής την ερωτική του ζωή, τόσο το καλύτερο», τονίζει ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος.

Τα δεδομένα αυτά ενδεχομένως αρκούν για να καταλαγιάσουν τους φόβους των ασθενών. Επομένως, αν μπορούν μετά το έμφραγμα να ανέβουν μια σκάλα με τα πόδια ή να περπατήσουν με γρήγορο βήμα ή να κάνουν τζόκινγκ για 1,5 χιλιόμετρο χωρίς δυσκολία, τότε μπορούν κάλλιστα να κάνουν και σεξ. Αρκεί, βέβαια, να είναι σταθερό το καρδιολογικό πρόβλημά τους και να μην έχουν καρδιολογικά συμπτώματα.

Αντίθετα, αν εκδηλώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, καρδιακή αρρυθμία, ναυτία ή δυσπεψία στη διάρκεια οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένου του σεξ), πρέπει να τη διακόψουν αμέσως και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους.

Τα φάρμακα

Εκτός πάντως από την καρδιά καθαυτή, την επιστροφή στη σεξουαλική ζωή μετά το έμφραγμα μπορεί να επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής αλλά και τα προβλήματα στύσης που του έχει προκαλέσει η αθηροσκλήρωση.

Όταν ένας άνθρωπος έχει αθηροσκλήρωση (δηλαδή στενώσεις) στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, πιθανώς έχει και στις αρτηρίες του υπόλοιπου σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πέους. Χωρίς επαρκή αιμάτωση, όμως, είναι δύσκολη η απόκτηση και διατήρηση καλής στύσης, με επακόλουθο την στυτική δυσλειτουργία.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των ανδρών εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία μετά το έμφραγμα. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται τους ιατρούς τους πριν λάβουν χάπια για να βελτιώσουν τη στύση τους.