Τα 10 πιο συχνά σεξουαλικά νοσήματα. Τι να προσέχετε, πως να τα αποφύγετε. Ποια θεραπεύονται και ποια όχι.

0
300

Μπορεί ο κορωνοϊός να δείχνει τα «δόντια» του σε πολλές χώρες ακόμα, όμως η ζωή συνεχίζεται. Ήδη μπαίνουμε στον Ιούλιο και οι περισσότεροι κάνουν σχέδια για τις διακοπές, τις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης που προσφέρει το καλό Ελληνικό Καλοκαίρι και που τόσο έχουμε ανάγκη φέτος όλοι μας, μετά από την πανδημία. Ωστόσο εκτός από τον COVID-19, υπάρχει και μια άλλη παγκόσμια επιδημία που είναι σε εξέλιξή εδώ και πολλές δεκαετίες: Τα Σεξουαλικά  Μεταδιδόμενα Νοσήματα ( ΣΜΝ). Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου πενήντα διαφορετικά είδη ΣΜΝ, όμως τα συνηθέστερα είναι περίπου 10. Στην πλειονότητά τους, τα ΣΜΝ δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνο ή στειρότητα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2016 υπήρχαν 127.000.000 νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87.000.000 νέα κρούσματα γονόρροιας, 6.300.000  νέα κρούσματα σύφιλης και νέα 156.000.000 κρούσματα τριχομονάδων σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή σχεδόν 400.000.000 νέα κρούσματα ΣΜΝ μέσα σε μόνο χρόνο! 

Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις -χωρίς τη χρήση προφυλακτικού- και ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Το σημαντικότερο είναι ότι τα ΣΜΝ δεν αφορούν μόνο τους νέους. Οποιοσδήποτε είναι ενεργός σεξουαλικά είναι επικίνδυνο να κολλήσει εάν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Πριν λοιπόν υποκύψετε στη γοητεία της Καλοκαιρινής γνωριμίας, καλό είναι να έχετε υπόψη σας κάποια βασικά πάνω στα ΣΜΝ, για να μη “φορτωθείτε” κανένα ενοχλητικό ή επικίνδυνο…σουβενίρ, που θα σας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες!

Τα 10 πιο συχνά ΣΜΝ

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ) τα  δέκα πιο συχνά και επικίνδυνα ΣΜΝ είναι τα παρακάτω:

1.Βακτηριακή κολπίτιδα

Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο κατά την ενούρηση, έκκριση κολπικών υγρών και κακοσμία των γεννητικών οργάνων. Θεραπεύεται εύκολα με την κατάλληλη αγωγή.

2.Τριχομοναδική κολπίτιδα (τριχομανάδωση ή τριχομονίαση)

Πρόκειται για μονοκυτταρικό παράσιτο, το οποίο ζει και αναπαράγεται στον κόλπο ή την ουρήθρα. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν ερεθισμό, τσούξιμο κατά την ενούρηση και έκκριση υγρών. Οι περισσότεροι άνδρες δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα οπότε είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Για τις γυναίκες, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η φαγούρα, η έντονη δυσοσμία και τα κιτρινωπά υγρά.

3.Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.

4.Φθειρίαση του εφηβαίου (ψείρες)

Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό στην περιοχή του εφηβαίου, ενώ παρατηρούνται στο παρακείμενο δέρμα μικρές ερυθρές και κυανές κηλίδες, συνέπεια των τσιμπημάτων. Η θεραπεία είναι ίδια με τη φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

5.Χλαμύδια

Οι επιπτώσεις της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιμο κατά την ενούρηση κ.α. Η νόσος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.

6.Γονόρροια

Πρόκειται για μία ακόμη βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές –ακόμη και θανατηφόρες– επιπτώσεις εάν δε ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη στειρότητα. Επίσης αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.

7.Έρπης

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

8.Ηπατίτιδα

Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και C), μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά και το αίμα. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.

9.HIV/AIDS

Η λοίμωξη από τον ιό HIV δε θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στο θάνατο, γι΄ αυτό και είναι το πιο τρομακτικό ΣΜΝ. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό. Ένας σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HIV. Τα ΣΜΝ που προκαλούν πληγές και εκδορές παρέχουν μια «δίοδο» απ’ όπου μπορεί να εισχωρήσει ευκολότερα ο HIV.

10.Σύφιλη

Η σύφιλη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα όμως, ο ιός επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, τους μύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα μάτια και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά πυροδοτούνται από μια μικροσκοπική πληγή στα γεννητικά όργανα (συφιλιδικό έλκος) το οποίο μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

Για την καλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη και κάθε σεξουαλική επαφή. Επίσης, είναι αναγκαίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά εξετάσεις.