Πέτρες στη χολή: Τι ρόλο παίζουν οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας στη δημιουργία τους;

0
511

Μπορεί η απότομη απώλεια βάρους, μετά από δίαιτα ή νηστεία να προκαλέσουν πέτρες στη χολή; Ναι λένε τώρα οι επιστήμονες και εφιστούν την προσοχή σε όσους έχουν πέτρες στη χολή ή  υπάρχουν στο ιατρικό ιστορικό τους, προδιαθεσικοί παράγοντες χολολιθίασης.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα πως δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή καλό είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργεί η χολή μας αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις των διάφορων ειδών διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting) που έχει πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια οι οποίοι επιθυμούν να χάσουν γρήγορα κιλά.

Ουσιαστικά δεν αποτελούν δίαιτες, αν και κατονομάζονται με τέτοιο τρόπο, αλλά χρονικές παραλλαγές διατροφής, αλλά μεγάλα χρονικά διαλείμματα από την τροφή μέσα στην ημέρα.

Οι παραλλαγές διαλειμματικής νηστείας είναι αρκετές, όπως η δίαιτα 5/2, η οποία αφορά σε δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων για δύο ημέρες την εβδομάδα, αλλά και η δίαιτα 16/8 που περιλαμβάνει νηστεία 16 ωρών μέσα στην ημέρα, κατά την οποία δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού. Δηλαδή τα γεύματα αλλά και τα σνακ όλης της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα στις υπόλοιπες 8 ώρες της ημέρας.

Πως επηρεάζει όμως η διαλειμματική νηστεία τη χολοκυστοπάθεια, τη χολολιθίαση και με ποια διαδικασία προκαλεί πιθανές επιπλοκές στον οργανισμό;

«Η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα σάκο κάτω από το ήπαρ όπου αποθηκεύεται μέρος της χολής που παράγεται από το ήπαρ» εξηγεί ο Δρ. Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS, Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική και συνεχίζει: « Η χολή είναι απαραίτητη για την πέψη, σε αρκετές όμως περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων, δηλαδή χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή και εάν συνοδεύεται από συμπτωματολογία τότε η θεραπευτική λύση είναι η λαπαροσκοπική (ή ρομποτική) χολοκυστεκτομή. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, εκτός από εξαιρέσεις, δεν αποτελεί πρόβλημα για την πέψη, διότι η χολή μεταφέρεται από το ήπαρ μέσω του χοληδόχου πόρου απευθείας στο γαστρεντερικό σύστημα».

Τι συμβαίνει όταν κάνουν νηστεία ή δίαιτα ασθενείς με διαγνωσμένη χολολιθίαση ή χολοκυστοπάθεια

 Κατά τη διάρκεια κάθε νηστείας, η χοληδόχος κύστη δεν προωθεί την αποθηκευμένη χολή και παραμένει στάσιμη στο σάκο, όπου και αυξάνει η συγκέντρωση χοληστερόλης, δηλαδή υπάρχει κορεσμός της χολής με χοληστερόλη. Με απλά λόγια γεμίζει ο σάκος με χολή!

Το ήπαρ όμως συνεχίζει να παράγει χολή για αποθήκευση στη χοληδόχο κύστη. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει  η νηστεία, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα της χολής μέσα στη χοληδόχο κύστη.

Μόλις σταματήσει η νηστεία και ξεκινήσει το γεύμα, η χοληδόχος κύστη θα προωθήσει απότομα αποθηκευμένη χολή και μαζί αν υπάρχουν χολική λάσπη ή χολόλιθοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή της κοιλιάς μέχρι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή να φύγουν μικροί χολόλιθοι προς τον χοληδόχο πόρο, δηλαδή χοληδοχολιθίαση.

Επομένως η εντατική απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία χολολίθων επειδή ο οργανισμός κατά την προσπάθεια του να μεταβολίσει το λίπος, οδηγεί στην αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης στη χολή που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη χολολίθων. Επειδή κατά τη νηστεία η χολή μένει στάσιμη στη χοληδόχο κύστη, αυτή η αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης σε συνδυασμό με τη στάση της χολής μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα χολολιθίασης.

Αυτό εξαρτάται όμως και από τη διάρκεια της νηστείας επειδή έχει βρεθεί ότι ο κορεσμός της χολής με χοληστερόλη συμβαίνει σε νηστεία 10-15 ωρών ενώ σε νηστεία πάνω από 20 ώρες απουσιάζει αυτός ο κορεσμός.