Η σταθερή ώρα που πέφτουμε για ύπνο κάθε βράδυ προστατεύει από εμφράγματα και εγκεφαλικά

0
444

Όταν δεν έχουμε μια σταθερή ώρα που πάμε για ύπνο και μάλιστα όταν δεν κοιμόμαστε καλά τότε το βιολογικό μας ρολόι, που επηρεάζει τον μεταβολισμό, την πίεση του αίματος και το ρυθμό της καρδιάς, αποδιοργανώνεται με δυσάρεστα αποτελέσματα για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μια νέας αμερικανικής έρευνας που εκτιμά ότι ο άστατος ύπνος σε διαφορετικές ώρες κάθε βράδυ προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ύπνου Τιάνιι Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας σχεδόν 2.000 ανθρώπους 45 έως 84 ετών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που δεν είχαν προβλήματα με την καρδιά τους στην αρχή της μελέτης, κλήθηκαν να φορέσουν στον καρπό τους ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου τους. Καθώς τα χρόνια περνούσαν  111 άτομα, από τα 2.000, έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τον πιο ακανόνιστο ύπνο (απόκλιση τουλάχιστον δύο ωρών στη διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Όσοι είχαν το πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου (απόκλιση έως μιας ώρας από βράδυ σε βράδυ), κινδύνευαν λιγότερο. Η ίδια διαφορά κινδύνου υπήρχε και όσον αφορά την απόκλιση της ώρας που έπεφτε κανείς στο κρεβάτι για να κοιμηθεί: όσοι διέφεραν κατά τουλάχιστον 90 λεπτά από βράδυ σε βράδυ, κινδύνευαν περισσότερο από όσους διέφεραν το πολύ κατά 30 λεπτά.

«Συνήθως όταν μιλάμε για τον ύπνο, τείνουμε να εστιάζουμε στη διάρκεια του, στο πόσες ώρες κοιμάται κανείς τα βράδια και όχι εάν πέφτει για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ» δήλωσε ο δρ Χουάνγκ.

Με απλά λόγια η έρευνα δείχνει ότι υγιεινός ύπνος πρέπει να είναι επαρκής αλλά και σταθερός δηλαδή να πηγαίνουμε στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ και όχι άλλοτε στις 11 το βράδυ και άλλοτε στις 02.00 ξημερώματα.

Μια άλλη αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη δρ Νουρ Μακαρέμ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε σε 1.920 ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών, επιβεβαιώνει ότι αν συνδυάζονται τρείς προϋποθέσεις δηλαδή επαρκής ύπνος, ποιοτικός ύπνος και σε κανονικά διαστήματα, τότε μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Παράλληλα, αυτό βοηθά, ιδίως τις γυναίκες, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Όσες πέφτουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, χάνουν πιο εύκολα κιλά.

Αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις πως ο λίγος, κακός και ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.α. Μάλιστα αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος πρέπει πλέον να θεωρηθεί ο όγδοος δείκτης αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, μαζί με το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, τη διατροφή, τη σωματική άσκηση, τη χοληστερίνη, την πίεση του αίματος και το επίπεδο σακχάρου.