Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Σε καραντίνα πλοίο στη Λήμνο

0
401

O πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα, που ήταν  το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας και διαγνώστηκε πρώτος από τους 54 εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους.

Ο 66χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις σήμερα 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Επίσης το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από σήμερα λειτουργούν  τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικόν και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε επτά. Αυτά είναι Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα.

Ακόμα το πρόγραμμα των χειρουργείων αλλάζει. Στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν  ενώ αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Εν τω μεταξύ σε καραντίνα είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες ένα πλοίο με 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος  στο  λιμάνι της Λήμνου  μετά από ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Καβάλας  με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη στις 22.30 χθες το βράδυ.

Λίγο νωρίτερα, στις 21:35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε να πάει στο λιμάνι ασθενοφόρο να παραλάβει μέλος του πληρώματος που είχε πυρετό. Ο ασθενής μεταφέρθηκε  σε νοσοκομείο της Καβάλας και το πλοίο αναχώρησε στις 22:30 με μια ώρα καθυστέρηση.

Έφτασε στο λιμάνι της Λήμνου στις 2.00 περίπου τα ξημερώματα όπου αποβιβάστηκαν 127 επιβάτες και επιβιβάστηκαν 341 επιβάτες.

Τότε ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επικοινώνησε με τον καπετάνιο του πλοίου και του είπε ότι ο ναυτικός του θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι 127 επιβάτες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος είναι σε καραντίνα μέσα στο πλοίο, έως  ότου βγουν οι εξετάσεις του ναυτικού.