Πέντε νεκροί από τον κορωνοϊό στα 387 τα κρούσματα ανάμεσα τους γιατροί και νοσηλευτές

0
456

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη χώρα μας με πέντε ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα και τα κρούσματα συνολικά να έχουν φτάσει στα 387. Συγκεκριμένα η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στη χώρα μας, με 35 νέα κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 387 από 352 που ήταν τη Δευτέρα.

Παράλληλα ένας άνδρας 67 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας, έχασε τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας τον αριθμό στη μακάβρια λίστα των νεκρών στους πέντε.

Τα παραπάνω νέα δεδομένα για την επιδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στην καθημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, από τα 387 κρούσματα κρούσματα τα 60 είναι απροσδιόριστης πηγής, 70 άνδρες και γυναίκες νοσηλεύονται εκ των οποίων οι  11 είναι διασωληνωμένοι και είναι όλοι άνδρες!

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που κατέληξαν  από τον κορωνοϊό  είναι τα 68 έτη, ενώ ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύεται είναι τα 69 έτη.Έχουν ήδη δοθεί 14 εξιτήρια. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα ενώ συνολικά έχουν εξετασθεί 4.900 δείγματα.

Επίσης στο πλαίσιο νέων μέτρων ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε την αναστολή τακτικών χειρουργείων στα ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ για τα διαγνωστικά τεστ του κορωνοϊού ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά : « Τα τεστ είναι για τους βαριά πάσχοντες, οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μην ζητούν να κάνουν τα τεστ και μένουν στο σπίτι τους».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι για κάθε πέντε ασθενείς που είναι πολύ σοβαρά, άλλοι 95 παρουσιάζουν ήπια, μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα από τον COVID-19, δηλαδή υψηλό πυρετό και δύσπνοια που προκαλεί η πνευμονία.

Για την επιστροφή ατόμων από το εξωτερικό επεσήμανε ότι πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι: « Τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα,ιδιαίτερα όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία» είπε.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Οι υγειονομικοί μας, γιατροί, νοσηλευτές είναι η εμπροσθοφυλακή μας, είναι οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τα κρούσματα και ξέρουν ότι θα νοσήσουν. Ξέρουν ότι η νόσος περνάει κάτω από τη μύτη μας, γι’ αυτό  έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε περιστατικά μετάδοσης της  νόσου. Έχουμε μειώσει το χρόνο απομόνωσης των υγειονομικών στο σπίτι, από 14 σε επτά ημέρες γιατί μέσα σ΄ αυτό το διάστημα οι περισσότεροι θα εκδηλώσουν συμπτώματα και κρίθηκε απαραίτητο να μειωθεί αυτός ο χρόνος για να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και να σταθεί στα πόδια του. Οι γιατροί, οι περισσότεροι από εμάς θα εκτεθούμε. Οι επτά ημέρες είναι ένας γενικός κανόνας για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας» είπε.

Για την επάρκεια υγειονομικού υλικού, απάντησε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας. Υπάρχουν μάσκες, ενισχύουμε τα αποθεματικά μας. Στο νοσοκομείο Σωτήρια σήμερα η εταιρία Παπαστράτος έκανε μια δωρεά 19 καινούριων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας για τις ΜΕΘ και θα δωρίσει άλλους 31 και την ευχαριστούμε».

Όσον αφορά την απαίτηση κάποιων εργαζομένων να κλείσουν τα νοσοκομεία στα οποία το προσωπικό έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι: «Είναι λάθος να κλείνουν πτέρυγες και κλινικές σε νοσοκομεία. Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν» και κατέληξε: «Είναι πόλεμος με έναν άγνωστο εχθρό. Θέλει ψυχραιμία, είμαστε εδώ και πολεμάμε».