Σωτήρης Τσιόδρας: “Ο κορωνοϊός θα κυκλοφορεί για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες”…

0
657

Για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες θα κυκλοφορεί ο φονικός κορωνοϊός όπως είπε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το υπουργείο Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οπλιστούμε με πολύ υπομονή και ψυχραιμία, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι επιστήμονες, μας επισημαίνουν διαρκώς ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας γι΄αυτό και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, τώρα που ο καιρός θα καλυτερέψει.

Ειδικότερα το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 56 νέα κρούσματα αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1212 εκ των όποιων οι 72 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 43 μετά από 5 ασθενείς που κατέληξαν χθες.

Όσον αφορά τους 72 διασωληνωμένους, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 65 έτη και πρόκειται για 14 γυναίκες και 58 άνδρες ( 81%). Να σημειωθεί ότι το 50% των διασωληνωμένων είναι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των 43 νεκρών είναι τα 71 έτη και πρόκειται για 32 άνδρες και 11 γυναίκες.

Ευτυχώς υπάρχουν και ευχάριστα νέα καθώς ασθενείς έχουν καταφέρει να βγουν νικητές από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα έχουν γίνει 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων και σε εξωτερικούς ασθενείς και μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναρτηθεί μια σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να ενημερώνονται  οι ασθενείς και να συμπληρώνουν τα στοιχεία  τους για να πάρουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα εμβόλια

Επίσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε στους γονείς να  συνεχίσουν να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα τις πρώτες δόσεις γιατί όπως είπε: «Η διακοπή των εμβολιασμών ενέχει κινδύνους για την υγεία των παιδιών- θυμάστε τι είχε γίνει με την Ιλαρά- και θα επιβαρύνει στο σύστημα υγείας αργότερα».

Μάλιστα συνέστησε να τα συνοδεύει μόνο ένας γονιός στον παιδίατρο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα ιατρεία.

Σε σχετική ερώτηση για την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, απάντησε ότι δεν έχει σημασία εάν είναι 10.000ή 15.000 τα κρούσματα στη χώρα μας «γιατί αυτό σου δίνει ένα αίσθημα εφησυχασμού. Είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα».

Μάλιστα όπως τόνισε παραμένουμε σε μια κατάσταση βραδείας επέκτασης του κορωνοϊού στη χώρα μας που αυτό  δίνει το χρόνο στα νοσοκομεία μας να προετοιμαστούν καλύτερα.

Όσον αφορά τη θνητότητα είπε ότι στη χώρα μας είναι στο 3% ενώ παγκοσμίως είναι στο 6%: « Δεν μπορούμε να πούμε εάν τα δικά μας ποσοστά είναι χαμηλότερα λόγω της έγκαιρης απόφασης λήψης μέτρων. Θέλω περισσότερα δεδομένα».

Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνεται με όσους είναι θετικοί και συμπληρώνουν 14 μέρες απομόνωσης, είπε πως θα αποφασιστούν σήμερα τα κλινικά κριτήρια. Καθώς όπως τόνισε : « Έπειτα από 10 μέρες μένουν στον οργανισμό «κομμάτια» του ιού».

Για το φάρμακο χλωροκίνη είπε ότι θα το λάβουν ως μέτρο χημειοπροφύλαξης και οι εργαζομένοι στα νοσοκομεία ( γιατροί -νοσηλευτές). Μάλιστα έχουν αρχίσει και το χορηγούν μόνο του ή σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα : “Υπάρχουν όντως θεραπείες οι οποίες δοκιμάζονται μαζικά σε επίπεδο κοινότητας σε άλλες χώρες, με φάρμακα απλά, φάρμακα πολύ φθηνά, φάρμακα που ελαττώνουν κάποια από τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, η οποία φέρεται σε κάποιους ανθρώπους σαν λοίμωξη και σε κάποιους σαν ένα αίτιο μίας τεράστιας φλεγμονώδους αντίδρασης. Θα δούμε τι δουλεύει καλύτερα. Αυτό όμως που θέλαμε να κουβεντιάσουμε και να μην αφήσουμε πέραν των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας των υγειονομικών, τα οποία είναι τα πολύ βασικά αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε και τη δυνατότητα να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, τις επόμενες εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. Και θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει. Άρα βλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτό μάλιστα θα το συζητήσουμε αύριο, είναι στα θέματα τα αυριανά και θα εισηγηθεί η ειδική υποεπιτροπή. Θα υπάρχει η χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης που ξέρετε ότι δίνεται σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης” είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε να ξεχάσουμε την έξοδο του Πάσχα καθώς δεν θα επιτραπεί σε κανένα να πάει στο χωριό του.

Επίσης ανακοίνωσε ότι έκλεισε η 5η Μονάδα παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες και οι υπόλοιπες θα λειτουργούν με το 50% των εργαζομένων για λόγους ασφαλείας για τον κορωνοϊό.