Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

0
434

Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Η ασθενής που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας». Να σημειωθεί ότι  όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες, οικειοθελώς θα απομονωθούν όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος  του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για άλλη μια φορά συνέστησε ψυχραιμία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε σήμερα το πρωί στους ιατρικούς συντάκτες.

«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας» ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Η ασθενής νοσηλεύεται, είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τις επόμενες ημέρες,όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.