Υπουργείο Υγείας: Όλο το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του «Αρμαγεδδών» COVID-19 που θα χτυπήσει τα νοσοκομεία μας

0
435

Ο «Αρμαγεδδών» COVID-19 αναμένεται να «χτυπήσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας και  γιατροί και νοσηλευτές, γνωρίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα δώσουν τη σκληρότερη μάχη της ζωής τους μέσα στα νοσοκομεία, για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, τους τελευταίους δύο μήνες παλεύει να νικήσει τη γραφειοκρατία και με διαδικασίες fast track κάνει αγώνα ταχύτητας για να «τρέξει» τις προσλήψεις στα νοσοκομεία που έχουν δραματικές ελλείψεις. Να μπορέσει να καλύψει έστω κάποια από τα κενά και τις ολιγωρίες όλων των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, που δεν είχαν φροντίσει να θωρακίσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με προσωπικό, από τη δεκαετία του 2000!

Στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης του ΕΣΥ, τις επόμενες δέκα μέρες, θα πιάσουν δουλειά στα νοσηλευτικά ιδρύματα 2.145 εκ των οποίων  431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα προσελήφθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνει έκκληση σε εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές, τεχνολόγους, τεχνικούς να ενισχύσουν τα νοσοκομεία «γιατί κανείς δεν περισσεύει» όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες κατά την ενημέρωση για την επιδημία του κορωνοϊού.

 ΜΕΘ  

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τα Τμήματα του νοσοκομείου που θα συγκρουστούν σφοδρά με τον κορωνοϊό όπως συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία και στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Γι΄αυτό και το υπουργείο Υγείας κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα πριν από δυο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές προστεθήκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Καθημερινά προστίθενται και άλλες.

Έως χθες 39 κλίνες ΜΑΦ είχαν μετατραπεί σε ΜΕΘ και το ΕΣΥ ενισχύεται με 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και  107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Νοσοκομεία COVID-19

Το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.

Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

Προμήθειες

Στα αναλώσιμα υλικά (μάσκες, φόρμες κλπ) για την ατομική προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει πρόβλημα.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε μεν στις διαδικασίες προμηθειών, για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες ωστόσο όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες: «Όμως, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης, κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη».

Γι΄ αυτό το αρμόδιο υπουργείο έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας. Ήδη η Κίνα μας έχει δώσει 1.000.000 μάσκες και άλλα αναλώσιμα ατομικής προστασίας για τα νοσοκομεία μας.

Εθελοντές

Στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού το υπουργείο Υγείας από χθες ζητάει τη βοήθεια εθελοντών όλων των ειδικοτήτων.

«Σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς. Για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας» είπε χθες ο υπουργός.

Για το λόγο αυτό έχει ανέβει στο site του υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, (ethelontes.gov.gr)  στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη.

Ο Δρ. Σωτήρης Τσιόδρας πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει: «Είναι σαν να είσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό».

Ας ευχηθούμε ο Θεός να δίνει δύναμη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας που πολεμούν τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία μας. Και εμείς να μείνουμε σπίτι και να είμαστε υγιείς.