Ανεμβολίαστοι-Εμβολιασμένοι: Επιπλοκές από τα εμβόλια ή επιπλοκές από τη φυσική νόσηση;

0
66

Νέα μελέτη που μας έρχεται από το Ισραήλ, αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο, τις πιθανότητες να κινδυνέψει η ζωή ενός εμβολιασμένου από τις σπάνιες επιπλοκές των εμβολίων και τις πιθανότητες επιπλοκών από τη φυσική νόσηση COVID-19, που διακινδυνεύει να αντιμετωπίσει ο ανεμβολίαστος. Το ρίσκο να παλέψει διασωληνωμένος στην εντατική το βλέπουμε και σήμερα από το δραματικό ποσοστό που νοσηλεύεται ήδη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες από τους 338 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 309 (91.42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις οι 29 (8.58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η μελέτη

Αναλυτικά η μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, αφορούσε το εμβόλιο των Pfizer–BioNTech και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Journal και οι επιστήμονες είχαν στη διάθεση τους δεδομένα από 884.828 εμβολιασμένους με διάμεση ηλικία τα 38 έτη και αντίστοιχο αριθμό ανεμβολίαστους. Συνολικά το 48% του πληθυσμού ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις 25 πιο πιθανές παρενέργειες εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό και συγκριμένα εξέτασαν:

1.Μυοκαρδίτιδα. Οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο 3,24 φορές μεγαλύτερο από τους μη εμβολιασμένους, έχοντας 2,7 περιστατικά μυοκαρδίτιδας περισσότερα ανά 100.000 άτομα. Από την άλλη, όσοι αρρώστησαν από COVID-19 έχουν κίνδυνο μυοκαρδίτιδας 18,28 φορές μεγαλύτερο από τους μη μολυνθέντες με τον ιό. Με άλλα λόγια, είχαν 11 μυοκαρδίτιδες περισσότερες ανά 100.000 άτομα!

2.Λεμφαδενοπάθεια. Οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο 2,43 φορές μεγαλύτερο από τους μη εμβολιασμένους διόγκωσης των λεμφαδένων, έχοντας 78,4 λεμφαδενοπάθειες περισσότερες ανά 100.000 άτομα.

3.Σκωληκοειδίτιδα. Οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο 1,4 φορές μεγαλύτερο από τους μη εμβολιασμένους, έχοντας 5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

4.Έρπητας ζωστήρας. Οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο 1,43 φορές μεγαλύτερο από τους μη εμβολιασμένους να παρουσιάσουν έρπητα, έχοντας 15,8 έρπητες περισσότερους ανά 100.000 άτομα.

Από την άλλη, καταγράφηκαν πολύ συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές σε όσους νόσησαν από covid-19 ήταν. Π.χ. είχαν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένων περιστατικών μυοκαρδίτιδας/ περικαρδίτιδας σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η λοίμωξη SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε επίσης ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών για τα οποία ο εμβολιασμός δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου υπερβολικού κινδύνου:

-αρρυθμίας (166,1 συμβάντα ανά 100.000 άτομα),

-οξείας νεφρικής βλάβης (125,4 συμβάντα ),

-πνευμονική εμβολή (61,7 συμβάντα),

-θρόμβωση βαθιάς φλέβας (43,0 συμβάντα),

-έμφραγμα του μυοκαρδίου (25,1 συμβάντα),

-περικαρδίτιδα (10 συμβάντα).

Επιπλέον, η μόλυνση με τον SARS-CoV-2 έχει πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις πέρα ​​από αυτές που εξετάζονται εδώ, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης στα μέλη της οικογένειας και σε άλλους.

Το συμπέρασμα και αυτής της μελέτης, όπως και πολλών άλλων που χέουνε δημοσιευτεί τον τελευταίους μήνες, είναι ότι οι παρενέργειες των εμβολίων είναι υπαρκτές, αλλά πολύ σπάνιες, ενώ όσοι νοσήσουν συγκριτικά πολύ περισσότερες πιθανότητες να κινδυνέψουν από τις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός, να βρεθούν στην εντατική να διασωληνωθούν και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.