Άνοια: Γερά δόντια …για γερό μυαλό

0
221

Θα μπορούσε η στοματική υγεία να είναι ασπίδα προστασία του μυαλού από την άνοια και το Αλτσχάιμερ; Πολύ πιθανό λένε σήμερα οι επιστήμονες με βάση τα αποτέλεσμα πολλών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα δυο  κλινικών μελετών που αποδεικνύουν τη σχέση της περιοδοντίτιδας με την άνοια.

Η πρώτη έρευνα, που έγινε στη Σεούλ, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι με χρόνια περιοδοντίτιδα, έχουν κατά 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια πρόβλημα στα δόντια τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σανγκ Μιν Παρκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 262.500 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, μερικοί από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί με περιοδοντίτιδα.

Να σημειωθεί ότι η χρόνια ουλίτιδα που παραμελείται, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με συνέπεια η λοίμωξη να προκαλέσει απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει η νέα μελέτη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας-άνοιας άσχετα με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η σωματική άσκηση. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο η πρόληψη και η θεραπεία της χρόνιας περιοδοντίτιδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια.

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου του Λουισβιλ και δημοσιεύτηκε  στο Science Advances. Ειδικότερα η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Jan Potempa, ανακάλυψε το παθογόνο Porphyromonas gingivalis, που προκαλεί τη χρόνια περιοδοντική νόσο, στους εγκεφάλους ατόμων με νόσο Αλτσχάϊμερ που είχαν αποβιώσει.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι η στοματική λοίμωξη με το Porphyromonas gingivalis οδηγούσε σε αποικισμό του εγκεφάλου με το βακτήριο και αυξημένη παραγωγή της πρωτεΐνης β-αμυλυοειδές, που έχει σχετιστεί άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αν και οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι το Porphyromonas gingivalis προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ, «για πρώτη φορά, έχουμε στέρεα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν το ενδοκυτταρικό, παθογόνο Gram-αρνητικό P. gingivalis και την παθογένεση της νόσου», σημειώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα τοξικά ένζυμα gingipains που εκκρίνονταν από το παθογόνο βακτήριο ήταν παρόντα στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ που είχαν αποβιώσει.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να έχετε μυαλό ξυράφι έως τα γεράματα φροντίστε να έχετε και …λαμπερό χαμόγελο!