Ανοίγει η πλατφόρμα για την ευπαθή ομάδα Β΄ ηλικίας 18-59 ετών

0
176

Tην  Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού 1.300.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακής, αναπνευστικής, μεταβολικής φύσεως. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους εάν προσβληθούν από το  κορωνοϊό όπως εκείνα της ομάδας Α, οι εμβολιασμοί των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, λόγω υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στο σχέδιο «Ελευθερία» καθώς έτσι θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ομάδων, εκτός των ηλικιωμένων.

Την περίοδο αυτή «τρέχει» ήδη ο εμβολιασμός για άτομα με χρόνια νοσήματα που ανήκουν. στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι και νεφροπαθείς και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσο, σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down ή άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στην «Ελευθερία», καθώς θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ατόμων εκτός των ηλικιωμένων.

Επόμενοι είναι οι πολίτες ηλικίας 55-59 και 50-54 ετών

Έως το τέλος του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες, με την πρώτη. ηλικιακή ομάδα να είναι εκείνη των 55-59 χρόνων και αμέσως μετά να ακολουθήσει η ομάδα των 50-54 χρόνων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα γίνεται με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), σε όλους τους ενηλίκους πολίτες, με εξαίρεση του εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν θα χορηγείται στα άτομα ηλικίας 18-30 χρόνων.

Εάν τηρηθούν οι μεγάλες παραδόσεις εμβολίων που περιμένει η. χώρα για το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο τότε μέσα στον Ιούνιο ακολουθεί η μεγάλη κατηγορία των 40άρηδων, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.