Δυο θάνατοι και μόλις δυο νέα κρούσματα σήμερα… πάμε καλά!

0
234

Δύο νέοι θάνατοι που αυξάνουν το συνολικό αριθμό των θυμάτων από COVID-19 στα 165 και μόλις δυο νέα κρούσματα, τα λιγότερα από την αρχή της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα  ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι  2.836, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Από αυτούς τους ασθενείς οι 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς  έχουν πάρει εξιτήριο από τις εντατικές. Συγκεκριμένα 90 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά τα θύματα του COVID-19, σήμερα είχαμε ακόμα  2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης έχουν συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα.

Μπορεί οι δείκτες να δείχνουν ότι πάμε καλά όμως χρειάζεται προσοχή. Όπως είπε χθες ο Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου που αντικαθιστά τον κ. Τσιόδρα τις Κυριακές, ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο – εκτιμάται στο τέλος του χρόνου, αρχές του 2021- θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής και την απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Γι΄ αυτό μην σας ξεγελάει η ζέστη που φέρνει το Καλοκαίρι κυρίως εάν είστε άνω των 65 ετών ή ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες: «Οι συνάνθρωποί μας που έχουν αυξημένο κίνδυνο είναι οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με βαριές καρδιοπάθειες, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και χρόνιες νευρολογικές-νευρομυικές παθήσεις» τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου χθες.