Εμμηνόπαυση και τριχόπτωση: Ε…όχι και αυτό!!!

0
711

Είναι γεγονός ότι η εμμηνόπαυση είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τη γυναίκα. Δεν φτάνουν όλα τα άλλα εκνευριστικά συμπτώματα ( εξάψεις, αϋπνία, νεύρα, κλάματα)  έχει και αντιμετώπιση και την τριχόπτωση!

«Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται ακόμα και στο 85%. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης, μακράν η πιο συχνή είναι η ανδρογενής αλωπεκία, η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, με τη συχνότητά της να αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Ο υψηλός επιπολασμός της τριχόπτωσης κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο εγείρει την ανάγκη εγρήγορσης, έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας. Υπάρχουν φάρμακα και άλλες μη χειρουργικές μέθοδοι (φωτοθεραπεία, εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), που μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη της ανδρογενούς αλωπεκίας, ή ακόμη και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων τριχών.

Εάν όμως δεν έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε ίσως η επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μια ενδεδειγμένη λύση για τις κυρίες που είναι στη  εμμηνόπαυση.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική αποκατάσταση των μαλλιών έχουν καταστήσει τη μεταμόσχευση έναν αποτελεσματικότερο, ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο τρόπο να ανακτήσουν τη νεανική και φυσική εμφάνισή τους οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ανδρογενή αλωπεκία» λέει ο κ. Βελημβασάκης.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ενδεδειγμένη λύση, εάν η τριχόπτωση είναι αργή, σταδιακή για πολλά χρόνια, χωρίς απότομα πρόσφατα επεισόδια. Ωστόσο, εάν μια γυναίκα αναφέρει ότι η τριχόπτωσή της: εξελίσσεται ραγδαία, έχει πρόσφατη έναρξη, δεν έχει σταθερό μοτίβο, είναι έντονη, οφείλεται σε φάρμακα που υποχρεωτικά εξακολουθούν να λαμβάνονται (π.χ. χημειοθεραπείας), τότε η μεταμόσχευση μαλλιών αποκλείεται σχεδόν πλήρως ως επιλογή έως ότου σταθεροποιηθεί η απώλεια μαλλιών.

Εφόσον η ασθενής κριθεί ως κατάλληλη υποψήφια για μεταμόσχευση, η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη, αφού πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο χρόνος μεταμόσχευσης είναι περίπου 8 ώρες, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αρχίζει να φαίνεται από τον 3ο μήνα και ολοκληρώνεται μετά από 12 μήνες.

«Η μεταμόσχευση είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση. Απαιτείται μεγάλη χειρουργική εμπειρία και καθημερινή ενασχόληση. Όταν η μεταμόσχευση συνδυάζεται με τις γνώσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ο πλαστικός χειρουργός φροντίζει για τη σωστή κατεύθυνση των μοσχευμάτων ανάλογα με την περιοχή τοποθέτησης (κροτάφους, γέφυρα, κορυφή κεφαλής), τη σωστή τοποθέτηση μονότριχων ή πολύτριχων θυλακίων, το ύψος της μετωπιαίας γραμμής και τη φυσικότητα του τελικού σχεδιασμού ανάλογα με την ηλικία» λέει ο γιατρός.

Εξίσου σημαντική για την ποιότητα του αποτελέσματος είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται. Σήμερα πραγματοποιούμε τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη νέα μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction), η οποία δεν αφήνει ουλές ή σημάδια, όπως συνέβαινε με παλαιότερες και πιο επεμβατικές μεθόδους. « Τα νέα μαλλιά θα παραμείνουν για πάρα πολλά χρόνια και θα χαρίσουν στην ασθενή την χαμένη πυκνότητα των μαλλιών της, αλλά και τη χαμένη αυτοπεποίθησή της», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.