Εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος: Τελικά πόσο κακό κάνουν; Τι ανακάλυψαν ερευνητές στο «Αττικό» νοσοκομείο

0
614

Η συμβουλή του γιατρού στους καπνιστές είναι πάντα να κάψουν το κάπνισμα. Όμως τι γίνεται με εκείνους τους ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ή δυσκολεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα, παρ’ όλο που γνωρίζουν ότι αυτή η κακή συνήθεια θα τους οδηγήσει αργά η γρήγορα στο νοσοκομείο; Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά. Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι το ίδιο με το παραδοσιακό κάπνισμα.

Σήμερα λοιπόν πολλές μελέτες δείχνουν ότι κάνουν μικρότερο κακό από τα κλασικά τσιγάρα. Μια τέτοια μελέτη που έγινε στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Αττικό, παρουσιάστηκε στο 4o Επιστημονικό Συνέδριο που ειδικεύεται στη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα (4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy), που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

Στο συνέδριο  παρουσιάστηκαν πληθώρα νέων μελετών σχετικά με τη συμβολή των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος στη μείωση βλάβης στην υγεία, τόσο σε υγιείς χρήστες όσο και σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Όπως αποδεικνύουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα η χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπορεί να αποτελέσει ασφαλή εναλλακτική λύση για ενήλικους καπνιστές που δεν είναι πρόθυμοι, ή δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν αυτή την πολύ κακή συνήθεια.

Οι νέες μελέτες αποδεικνύουν, πως η μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία προκαλείται από τις παραπάνω από 5.000 ενώσεις καρκινογόνων χημικών ουσιών που εκλύονται από την καύση του καπνού, ενώ τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη και θερμαίνουν τον καπνό, είναι χαμηλότερου κινδύνου συγκριτικά με το τσιγάρο.

Το σύνολο των εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων (ηλεκτρονικό τσιγάρο, προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, σακουλάκια καπνού για το στόμα, κλπ.), σύμφωνα με τους επιστήμονες που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο, θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να επιφέρει συνολική βελτίωση στη Δημόσια Υγεία, καθώς είναι γνωστό πως το κάπνισμα έχει αρνητική επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας των πληθυσμών.

Η έρευνα του Νοσοκομείου “Αττικόν”

Η  ελληνική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β΄Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου « Αττικόν», με επικεφαλής τον αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας, Ιγνάτιο Οικονομίδη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα και τα συνέκριναν με τις αντίστοιχες επιπτώσεις από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Όπως αποδείχθηκε, μετά το τσιγάρο υπήρξε σημαντική αύξηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου και αντίστοιχη επιβάρυνση της αγγειακής λειτουργίας των χρηστών, καθώς και ενεργοποίηση θρομβωτικών μηχανισμών. Επιπλέον, αυξήθηκαν σημαντικά οι δείκτες του οξειδωτικού φορτίου με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προ-οξειδωτικών μηχανισμών εντός των κυττάρων.

«Αποδείξαμε ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κυτταρική δυσλειτουργία ή κυτταρικό θάνατο, αρτηριακή σκληρία και θρόμβωση στα στεφανιαία αγγεία, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οξύ στεφανιαίο επεισόδιο», επισήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης η Γαβριέλλα Κωστέλλη, Νοσηλεύτρια ΤΕ,MSc, στο Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του «Αττικόν».

Αντίθετα, όπως επισήμανε η ίδια, μετά τη χρήση μιας ράβδου καπνού με το προϊόν θέρμανσης καπνού στο ίδιο άτομο, ή μετά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν παρατηρήθηκαν εξίσου σημαντικές μεταβολές στους αγγειακούς και βιοχημικούς δείκτες.

Ένα μήνα μετά την αποκλειστική χρήση των εναλλακτικών προϊόντων, μάλιστα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των δεικτών του οξειδωτικού φορτίου, καθώς και της ενεργοποίησης των μηχανισμών θρόμβωσης.  Ταυτόχρονα, σε μακροχρόνια παρατήρηση καταγράφηκε βελτίωση των δεικτών της αγγειακής και μυοκαρδιακής λειτουργίας, αλλά και της στεφανιαίας ροής, γεγονός το οποίο οδήγησε τους Έλληνες ερευνητές στο συμπέρασμα, ότι τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος προκαλούν συνολικά μικρότερη αγγειακή και καρδιακή επιβάρυνση, σε σύγκριση με το κάπνισμα.

Εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος: Μείωσαν τους κακούς βιοδείκτες που σχετίζονται με το κάπνισμα

Νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε ευνοϊκές αλλαγές στους βιοδείκτες πιθανής βλάβης στην υγεία, όταν ο καπνιστής μεταβεί στο προϊόν θέρμανσης καπνού για 6 μήνες. Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή Nathan Gale, η μελέτη εξέτασε καπνιστές ηλικίας από 23 έως 55 ετών χωρίς προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα.

Τα ευρήματα έδειξαν πως όταν εγκατέλειψαν το κάπνισμα και ξεκίνησαν τη χρήση προϊόντος θέρμανσης καπνού, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε τοξικές ουσίες καθώς μειώθηκαν οι βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, την ενεργοποίηση φλεγμονής, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη χοληστερόλη, την υπέρταση και το οξειδωτικό στρες.

ENDS: «Μη επιζήμια επίδραση στην υγεία των ασθενών με ΧΑΠ και άσθμα»

Άλλη συστηματική ανασκόπηση μελέτης που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, αφορά στις επιπτώσεις των “Ηλεκτρονικών Συσκευών Χορήγησης Νικοτίνης – ENDS” σε ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσίασε η Dr Maria Ahmed Qureshi από το Πανεπιστήμιο της Catania της Ιταλίας, η χρήση των συσκευών που χορηγούν νικοτίνη χωρίς την επιβλαβή καύση του τσιγάρου, δεν έδειξαν αρνητικές επιδράσεις σε υγιείς συμμετέχοντες, ενώ έδειξαν μακροπρόθεσμη βελτίωση στην υγεία των ασθενών με ΧΑΠ και άσθμα.

«Οι καρδιαγγειακές μελέτες έδειξαν καθόλου ή μόνο μια μικρή αύξηση του καρδιακού ρυθμού (HR) και της αρτηριακής πίεσης (BP) με χρήση των ENDS, η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το κάπνισμα. Το συμπέρασμά μας είναι ότι η αντικατάσταση του καπνίσματος με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών ENDS δεν είναι επιβλαβής για την υγεία και μπορεί να έχει ορισμένα περιορισμένα οφέλη, ιδιαίτερα για εκείνους με αναπνευστική νόσο ή υπέρταση», είπε η Dr. Qureshi.

Άλλη μελέτη που εξέτασε τις νοσηλείες λόγω ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου (IHD) ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ως αποτέλεσμα του καπνίσματος στην Ιαπωνία, απέδειξε πως η συχνότητά τους μειώθηκε μετά την εισαγωγή των προϊόντων θέρμανσης καπνού στην αγορά της χώρας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη παραγωγής περισσότερων δεδομένων, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των νέων προϊόντων θέρμανσης καπνού στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.