Ένας ακόμα θάνατος και 18 νέα κρούσματα. «Καμπανάκι» Τσιόδρα για το συνωστισμό

0
218

Έναν θάνατο και δεκαοκτώ νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 12 αφορούν συρροή  κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες και μάλιστα επτά είναι από την ίδια οικογένεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας έφτασε τα  2.744. Από τα κρούσματα το 56% αφορά άνδρες. Τα 608 αφορούν ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.378 σχετίζονται με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 32 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, οι 11 είναι γυναίκες και το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Από τις εντατικές έχουν πάρει εξιτήριο  88 ασθενείς.

Οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 152 το τελευταίο 24ωρο με του 40 εξ αυτών να ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 75 έτη ενώ το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Αυστηρές συστάσεις για το συνωστισμό σε πλατείες και παράλιες

Ο κύριος Τσιόδρας έκανε αυστηρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό στις πλατείες και τις παραλίες, να προτιμούν για τις μετακινήσεις ιδιωτικό Ι.Χ , ποδήλατο, ή να περπατούν όπου είναι δυνατόν. Να επιλεγούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο εάν είναι απαραίτητο, τηρώντας πάντα τα μέτρα όπως η μάσκα και τα γάντια: «Είναι κρίσιμη αυτή η περίοδος, δεν έχει τελειώσει ακόμη η μάχη με τον ιό» και δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία» είπε ο κ. Τσιόδρας, προειδοποιώντας ότι σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα επέμενε για μια ακόμα φορά στη σωστή χρήση της μάσκας: «Η λάθος χρήση μάσκας κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι για την υγιεινή των χεριών, αλλά και κάποιο σακουλάκι για την αποθήκευση της όταν την βγάζουμε».

Επίσης είπε ότι δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο. «Ο,τιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσματικό» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη. Για τα υπόλοιπα νησιά είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθούν οι περιορισμοί από τις 25 Μαΐου και μετά.