Νέα μελέτη για τα προβλήματα που “αφήνει” ο COVID-19 στους πρώην ασθενείς της εντατικής

0
652

Σοβαρές επιπλοκές σε πολλούς πρώην ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι στην εντατική, φαίνεται ότι αφήνει για μεγάλο διάστημα, ο COVID-19 καθώς πολλοί από αυτούς που έγιναν καλά και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο εξακολουθούν να υποφέρουν από νευρολογικά, μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα όρασης αλλά και από έντονο ψυχολογικό και πνευματικό στρες.

Απαντώντας σήμερα στην ερώτηση μας, αναφορικά με  τις νευρολογικές ή άλλες βλάβες που τυχόν αφήνει ο κορωνοϊός στους ασθενείς, που έχουν διασωληνωθεί, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει «μια τεράστια παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα». Σκοπός της έρευνας είναι να  μελετήσει τις επιπλοκές που αφήνει στους ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί όπως νευρολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα, καταστάσεις οι οποίες απαιτούν φυσιοθεραπείες, προβλήματα οπτικής οξύτητας αλλά και το έντονο ψυχολογικό και πνευματικό στρες στους ασθενείς που αφήνει ως κατάλοιπα ο ιός.

«Αυτή η μελέτη πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αφορούν ανθρώπους που ανάρρωσαν σχετικά με τις επιπλοκές τους. Υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστια ερευνητική προσπάθεια που θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα που θα καταγραφούν αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε εάν τους άφησε κάποια υπολείμματα ο κορωνοϊός όπως τα νευρολογικά υπολείμματα τα μυοσκελετικού υπολείμματα καταστάσεις οι όποιες απαιτούν φυσιοθεραπείες, προβλήματα σε άλλα συστήματα του οργανισμού π.χ για τη θέση με την οποία αερίζονται οι ασθενείς στις εντατικές και έχει υποτεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την οπτική τους οξύτητα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή αυτών των επιπλοκών και των αδυναμιών που αφήνει ο ιός μεταξύ των οποίων και το ψυχολογικό και πνευματικό στρες που αξιολογείται από ειδική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων».

Να σημειωθεί ότι μπορεί στην Ελλάδα να μην ζήσαμε τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως άλλες χώρες,  επειδή πειθαρχήσαμε στα μέτρα που έλαβε έγκαιρα το υπουργείο Υγείας μετά τις σχετικές υποδείξεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο εφιάλτης του COVID-19 έπαψε να υφίσταται.

Οι δραματικές εικόνες από τη γειτονική μας Ιταλία, την Ισπανία, Τη Γαλλία και τις Η.Π.Α και τόσες άλλες, που θρηνούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που επέζησαν από την εντατική, είναι ίσως το πιο σοβαρό επιχείρημα για να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κορωνοϊός θα επανέλθει τον επόμενο χειμώνα και όπως φαίνεται οι ασθενείς που νόσησαν βαριά δύσκολα ξεπερνούν τα προβλήματα που τους προκαλεί στον οργανισμό τους.