Έντερο: 9 σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

0
66

Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος λένε οι ειδικοί και όταν δε δουλεύει …ρολόι τότε μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα μας. Ευτυχώς όμως που το σώμα μας μιλάει και όταν κάτι δεν πάει καλά μας στέλνει μηνύματα. Έτσι και στην περίπτωση του εντέρου μας στέλνει εννέα προειδοποιητικά σημάδια και καλό είναι να το ακούσουμε και να λάβουμε τα μέτρα μας. «Ένα υγιές έντερο συνήθως λειτουργεί σωστά όταν έχετε μια κίνηση του εντέρου μία έως δύο φορές την ημέρα», λέει η Rosia Parrish, ND , φυσιοπαθητικός γιατρός στο Boulder του Κολοράντο. Αυτές οι καθημερινές «κινήσεις» του εντέρου πρέπει να είναι απαλλαγμένες από συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και χαλαρά κόπρανα. Άλλα σημάδια ενός υγιούς εντέρου περιλαμβάνουν την απαλλαγή από ορθικά συμπτώματα όπως αιμορροΐδες και κοιλιακά συμπτώματα όπως αέριο, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος . 

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα εννέα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας και πρέπει να δώσουμε προσοχή.

1.Ημικρανίες: Η σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει και τις ημικρανίες. Μια κριτική που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο The Journal of Headache and Pain διαπίστωσε ότι υπάρχει επίσης σχέση μεταξύ ημικρανιών και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

2.Δυσφορία στο στομάχι: Εάν το στομάχι σας συχνά αναστατώνεται από συμπτώματα όπως αέριο, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, αυτά μπορεί να είναι σημάδια IBS, μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο περιοδικό F1000 Research έδειξε ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου, που ονομάζονται dysbiosis, μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του IBS για μερικούς ανθρώπους.

3Κόπωση:Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο περιοδικό Microbiome διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να έχουν ανισορροπίες στο έντερο του μικροβίου, το οποίο αποτελείται από τα βακτήρια, τους μικροοργανισμούς, τους μύκητες και τους ιούς που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν τα μισά άτομα με κόπωση είχαν επίσης IBS.

3.Λαχτάρα για φαγητό: Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αφθονία «κακών» βακτηρίων στο έντερο. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στο περιοδικό Bioessays πρότεινε ότι ένας τρόπος να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι να αλλάξετε αυτό που υπάρχει στο μικρόβιο.

4. Αθέλητες αλλαγές βάρους: Μια δίαιτα δυτικού τύπου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, μπορεί να προάγει τα εντερικά βακτήρια που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο περιοδικό Nutrition Today.

5.Ερεθισμός του δέρματος: Άλλη έρευνα έδειξε επίσης μια σχέση μεταξύ ενός ανθυγιεινού εντέρου και δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα . Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο περιοδικό Frontiers in Microbiology αναφέρει ότι το μικρόβιο του εντέρου επηρεάζει το δέρμα μέσω σύνθετων ανοσοποιητικών μηχανισμών και ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του εντέρου και έτσι να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν αυτά τα φλεγμονώδη δερματικά προβλήματα.

6.Αλλεργίες: ‘Ενα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να διαδραματίσει πολύπλοκο ρόλο σε αλλεργικές καταστάσεις, όπως αναπνευστικές αλλεργίες, τροφικές αλλεργίες και αλλεργίες στο δέρμα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Frontiers in Microbiology. Έτσι, το μικρόβιο του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή, το δέρμα, ακόμη και τους πνεύμονες.7

7.Αυτοάνοσα:Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο περιοδικό Clinical & Experimental Immunologyδήλωσε ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου, που ονομάζεται Bacteroides fragilis , παράγει μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει την έναρξη αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

8.Διάθεση:Υπάρχει ένας καλά τεκμηριωμένος σύνδεσμος μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και η επιρροή του εντέρου μπορεί επίσης να επεκταθεί στη διάθεσή σας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διαταραχές του εντέρου και η φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι πιθανές αιτίες άγχους και κατάθλιψης. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

9.Δυσφορία στο στομάχι: Εάν το στομάχι σας συχνά αναστατώνεται από συμπτώματα όπως αέριο, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, αυτά μπορεί να είναι σημάδια συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS ), μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο περιοδικό F1000 Research έδειξε ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου, που ονομάζονται dysbiosis, μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του IBS για μερικούς ανθρώπους.