Κυστίτιδα: Αναγεννητική θεραπεία lifting με κολπικό laser

0
674

Οι περισσότερες γυναίκες θα πάθουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κυστίτιδα, ενώ αρκετές παθαίνουν τέσσερεις με πέντε φορές το χρόνο! Η κυστίτιδα, που προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες, σε σχέση με  τους άνδρες, είναι μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (ουρολοίμωξη). Η αιτία που κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλες τις γυναίκες (νέες, έγκυες αλλά και στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση), είναι ένα μικρόβιο που προσβάλει την ουρήθρα και έχει βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές θεραπείες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όπως μας λέει η Ουρολόγος Ματίνα Βλάχου, MD, FEBU.

«Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναγεννητικές θεραπείες, κολπικό Fractional Laser CO2, διορθωτικές κινήσεις στον τρόπο ζωής και συμπληρώματα διατροφής, που επιστρατεύονται σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα, αποτρέπουν την κατάχρηση αντιβιοτικών και στοχεύουν στη διάσπαση του φαύλου κύκλου: κυστίτιδα-αντιβίωση-μύκητες-κυστίτιδα» εξηγεί η γιατρός.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας δεν είναι ειδικά, μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες ουρολογικές παθήσεις και ανήκουν στο φάσμα των «συμπτωμάτων αποθήκευσης» της ουροδόχου κύστης. Αυτά αφορούν την εκδήλωση της ενόχλησης όσο γεμίζει η ουροδόχος κύστη με ούρα και είναι:

  • Δυσκολία και πόνος πολύ χαμηλά στην κοιλιά κατά την ούρηση.
  • Αίσθημα σχεδόν συνεχούς τάσης για ούρηση με αποτέλεσμα συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα με λίγα όμως ούρα, τα οποία μπορεί να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα γιατί περιέχουν αίμα ή να είναι δύσοσμα.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις δεκατική πυρετική κίνηση.

«Τα συμπτώματα αποθήκευσης ή/και η αιματουρία, μπορεί επίσης να οφείλονται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, λιθίαση της κύστης, λιθίαση του ουρητήρα κ.ά. και η μελέτη της/του ασθενούς με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να είναι λεπτομερής και να συνοδεύεται πάντα από απεικόνιση 2D ή 3D, εργαστηριακό έλεγχο προς αποκλεισμό αιτίου ανοσοκαταστολής όπως ο διαβήτης και φυσικά κυστεοσκόπηση προς αποκλεισμό καρκίνου της κύστης, ειδικής χρόνιας κυστίτιδας (π.χ. διάμεσης κυστίτιδας) ή άλλης βλάβης», εξηγεί η ιατρός.

Πώς συνδέεται η κυστίτιδα με την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο;

Αρκετούς μήνες ή και χρόνια πριν τη διακοπή της περιόδου και ενώ τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο περιφερικό αίμα βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδά τους, οι ιστοί της περιοχής έχουν μειωμένη απόκριση σε αυτά. Έτσι, το δέρμα του αιδοίου, οι βλεννογόνοι της εισόδου του κόλπου και της ουρήθρας χαλαρώνουν, λεπταίνουν και αρχίζουν να ατροφούν ενώ παράλληλα μειώνεται η παραγωγή βλέννης και αυξάνεται η ξηρότητα της περιοχής.
Με αποτέλεσμα να αυξάνονται η τριβή, η φλόγωση και ο πόνος κατά την επαφή, που καθυστερούν ή καθιστούν ανέφικτο τον οργασμό, αυξάνονται οι κυστίτιδες, οι ουρολοιμώξεις, η απώλεια ούρων, η δυσοσμία ή η αιματουρία συνοδευόμενα από όλα τα συναισθήματα ματαίωσης που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η αναγεννητική θεραπεία της εισόδου του κόλπου και της ουρήθρας

Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία lifting της περιοχής με Fractional CO2 κολπικό Laser, η οποία σε συνδυασμό με θεραπεία ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι απόλυτα εξατομικευμένη, γίνεται μετά από σχολαστικό γυναικολογικό έλεγχο και έλεγχο του ουροποιητικού και συνιστάται για ανάπλαση του ιστού, αύξηση του κολλαγόνου, βελτίωση των δομών στήριξης μέσω των ινοβλαστών και νεοαγγείωση της περιοχής με τη χρήση του Laser CO2, ιδανικά, παράλληλα με εφαρμογές ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων PRP, αλλά και με καθαρά βλαστοκύτταρα.

«Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι: ανανεωμένος κολπικός ιστός ελαστικός και δυνατός με ικανοποιητική λίπανση, ρυθμισμένο pH, μείωση των τριβών και της φλόγωσης κατά τη σεξουαλική επαφή, σωστή ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις, καλύτερη στήριξη του δέρματος και των βλεννογόνων της περιοχής και, φυσικά, μείωση των απωλειών ούρων και του αισθήματος της επιτακτικής ούρησης», αναφέρει η κ. Βλάχου.

Η πρόληψη

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θεραπεία και σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είστε, καλό θα είναι να:

  • Πίνετε τουλάχιστον έξι-οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Τρέφεστε σωστά και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Ουρείτε και να πλένεστε εξωτερικά μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Προτιμάτε τα βαμβακερά από τα συνθετικά και τα άνετα από τα εφαρμοστά εσώρουχα.
  • Σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω και όχι το αντίθετο.
  • Επισκέπτεσθε τον ουρολόγο αν κάνετε πάνω από ένα επεισόδιο το χρόνο.