Μάσκα, γάντια και απολυμαντικό στην τσάντα …τα απόλυτα αξεσουάρ για την επόμενη ημέρα

0
208

Η μάσκα θα γίνει το απολυτό …αξεσουάρ για την επόμενη ημέρα που θα αρθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την υποχρεωτική χρήση της στα νοσοκομεία, ιατρεία, λεωφορεία, το Μετρό, σε καταστήματα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, παντοπωλεία και γενικά σε όλους τους κλειστούς χώρους που υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τον συνωστισμό.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Ο καθηγητής επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας:  «Θα πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια την απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ μας αλλά και την  υγιεινή των χεριών, να έχουμε αντισηπτικό στην τσάντα μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας» είπε.

Όσον αφορά τα κρούσματα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμα δυο θανάτους με το σύνολο των θυμάτων να αυξάνεται στα 136. Από τα θύματα 36 ήταν γυναίκες και ο μέσος όρο ηλικίας ήταν 74 έτη ενώ το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επίσης εντοπίστηκαν ακόμη 17 νέα κρούσματα που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2.534. Από αυτά τα 580 ήταν είχαν σχέση με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ τα 1228 ήταν επαφές από γνωστό κρούσμα.

Ακόμη 43 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ  65 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ. Έχουν διενεργηθεί 66.094 τεστ για κορωνοϊό.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε στα συμπτώματα του Covid-19 την απώλεια όσφρησης και γεύσης, το ρίγος, την μυαλγία, τον πονόλαιμο, το βήχα και τον πονοκέφαλο.

Μάλιστα όπως τόνισε : «Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από ένα κίνδυνο επανόδου της νόσου. Είναι δύσκολο στάδιο, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σε επαγρύπνηση γι΄αυτό με τα επιδημιολογικά μοντέλα θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας».

Σε σχέση με τα σχολεία, είπε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε τη σταδιακή επαναλειτουργία, υπό προϋποθέσεις: «Ο πληθυσμός των παιδιών  κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό και τον μεταδίδει λιγότερο» όπως είπε.

Έκανε λόγο για επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, για καλύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε κρούσμα που πήρε εξιτήριο έπειτα από νοσηλεία με κορωνοϊό και στη συνέχεια εμφανίστηκε να είναι ξανά θετική: «Το σύνδρομο φαίνεται πως είναι άσχετο με τη νόσο και μάλλον αποδίδεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η παρουσία γενετικού υλικού του ιού δεν σημαίνει και λοίμωξη. Δεν έχει επαναληφθεί κρούσμα επαναλοίμωξης”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα αίρονται τα μέτρα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στις παραλίες της Πάτρας και του Βόλου. Μάλιστα, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη  ανοίγει  σήμερα το βράδυ.

Επίσης ανακοίνωσε τη λήξη της καραντίνας στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου και στον δήμο Ξάνθης. Ωστόσο παρατείνονται η καραντίνα στον δήμο Μύκης στην Ξάνθη.