Αθηνά Λινού: Πως θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα

0
296

Η άρση των μέτρων σηματοδοτεί την επόμενη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού που θα είναι η πιο δύσκολη, καθώς ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ανοσία, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και  φυσικά δεν υπάρχει ακόμα το πολυπόθητο εμβόλιο, που θα μας θωρακίσει απέναντι από αυτόν τον άγνωστο ιό.

Πως θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα σε έναν κόσμο μολυσμένο από τον COVID-19; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας; Για πόσο χρονικό διάστημα επιβιώνει ο ιός στις πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες επιφάνειες, όπως τα κουμπιά του ασανσέρ, τα πόμολα στις πόρτες, τα χρήματα και τα εισιτήρια; Και σε πόσο χρονικό διάστημα ίσως χρειαστεί να ξαναμπούμε σε καραντίνα;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντάει στο www.ygeia50plus.gr  η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού.

«Ο λόγος που επιμένουμε στις μάσκες, τα γάντια και τα απολυμαντικά, που πρέπει να έχουμε πάντα στην τσάντα μας, είναι επειδή ο κορωνοϊός μεταδίδεται με εκπληκτική ταχύτητα, και επιβιώνει για πολλά 24ωρα στο εξωτερικό περιβάλλον όπως σε πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες επιφάνειες και συσκευασίες» μας είπε η κ. Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού.

Συγκεκριμένα στις ξύλινες, πλαστικές και γυάλινες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων ή άλλων ειδών μπορεί να επιβιώσει περισσότερες από τρεις ημέρες δηλαδή πάνω από 72 ώρες. Στο χαρτί όπως τα χρήματα και τα εισιτήρια των λεωφορείων ένα 24ωρο, στις μεταλλικές επιφάνειες πάνω από 48ωρες  ενώ στο χαλκό επιβιώνει έως και τέσσερις ώρες. Επίσης ανιχνεύεται στον αέρα έως και τρεις ώρες, όπως μας είπε η κυρία Λινού.

«Ο ιός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες άνω των 60 -70 βαθμών Κελσίου ενώ μένει να αποδειχθεί εάν η ζέστη του Καλοκαιριού θα περιορίσει τη δράση του» επισημαίνει η κυρία Λινού.

Γι΄ αυτό άλλωστε και οι πρώτες 20 μέρες μετά την πρώτη καραντίνα, θα δείξουν πόσο θα αυξηθούν οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, και εάν χρειαστεί να  επανέλθουν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα σε κάποιες περιοχές.

Προτιμάμε τις σκάλες όχι το ασανσέρ

Θα πρέπει λοιπόν να προτιμάμε τις σκάλες, αντι για τα ασανσέρ, σε νοσοκομεία, σε πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες καθώς θεωρείται επικίνδυνος χώρος: « Το ασανσέρ καλύτερα να το αποφεύγουν όσοι μπορούν, γιατί είναι ένας κλειστός χώρος όπου ο ιός επιβιώνει για πολλές μέρες. Τα κουμπιά πρέπει να απολυμαίνονται κάθε φορά που μπαίνουμε και βγαίνουμε , ενώ στην περίπτωση που κάποιος φταρνιστεί τότε τα σταγονίδια αιωρούνται έως και τρεις ώρες. Γι αυτό καλό είναι να μπαίνουν ανά δυο άτομα και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ένας. Το  ιδανικό είναι να προτιμάμε τις σκάλες» εξηγεί στο www.ygeia50plus.gr η κυρία Λινού.

Όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης, θα ανοίξουν μόνο όσα έχουν υπαίθριους χώρους: « Θα πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις γιατί όπως εξηγήσαμε ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια που αιωρούνται για πολλές ώρες στον αέρα και έτσι κολλάρει ο ένας με τον άλλον» μας λέει η κυρία Λινού.

Η ανοσία του πληθυσμού

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καραντίνα «φρέναρε» την ανοσία του πληθυσμού και αυτό μας κράτησε πίσω, ωστόσο όπως εξηγεί η επιδημιολόγος κ. Λινού κερδίσαμε ζωές: « Μπορεί να μείναμε πίσω αλλά κερδίσαμε ζωές και πολύτιμο χρόνο να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας, να προμηθευτεί με αναπνευστήρες, να ανοίξουν εντατικές να ενισχυθεί με προσωπικό. Κερδίσαμε χρόνο και είμαστε πιο κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίου» μας είπε και συνέχισε: «Σήμερα η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού είναι λιγότερο από 1%. Δεν θα έκανε διαφορά αν ήταν 5%, για παράδειγμα, όπως είναι σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο είναι σ’ αυτό το πρώτο κύμα να έχουμε τη δυνατότητα να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια, όπως τα παιδιά και οι νέοι».

Οι επιστήμονες δεν φοβούνται τον κορωνοϊό όπως μας είπε η κυρία Λίνου αλλά την άγνοια που έχουν γύρω από αυτόν: «Οι επόμενοι 12 με 18 μήνες μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αξιόμαχα φάρμακα θα είναι πολύ δύσκολοι. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε, δεν έχουμε ακόμα όλα τα κομμάτια του παζλ, ακόμα συζητάμε για τα παιδιά εάν το μεταδίδουν ή όχι, δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε αξιόμαχα φάρμακα και εμβόλια, μιλάμε για τρία στελέχη του ιού, δεν ξέρουμε εάν θα μεταλλαχτεί. Όλα αυτά με φοβίζουν, η άγνοια και όχι ο κορωνοϊός. Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει και παλιότερα πανδημίες όπως την πανώλη, τη χολέρα και την ευλογιά. Και σήμερα έχουμε πανδημίες όπως του AIDS και της φυματίωσης με ανθεκτικά στελέχη, έχουμε όμως φάρμακα και «όπλα» γι΄ αυτά. Για τον SARS COVID-19 δεν έχουμε τίποτα, παρά τα μέτρα προστασίας όπως η μάσκα, τα γάντια, το απολυμαντικό, το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις των δυο μέτρων μεταξύ μας. Όταν βρούμε όλα τα κομμάτια του παζλ τότε ο κορωνοϊός θα είναι ακόμα ένας λοιμώδης  ιός που αντιμετωπίζεται» μας είπε η επιδημιολόγος.

Μέχρι τότε λοιπόν τηρούμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας γιατί ο COVID-19 είναι παντού γύρω μας.