Μέλασμα: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις πανάδες

0
215

Οι πανάδες στο πρόσωπο είναι ομολογούμενος ένα αισθητικό πρόβλημα που εάν δεν υπήρχαν, η ζωή μας θα ήταν πιο …όμορφη! Αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες που εμφανίζουν συχνότερα πανάδες ή μέλασμα όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία.

Τα άτομα που έχουν πανάδες στο πρόσωπό τους, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, κυρίως το Καλοκαίρι, γιατί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να τις επιδεινώσει.

«Το μέλασμα είναι συνηθισμένη διαταραχή κυρίως σε γυναίκες  με σκουρότερο τόνο επιδερμίδας. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά εμφανίζεται και σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την παρουσία του. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.

Οι συνηθέστερες ηλικίες εμφάνισης είναι 20-40 ετών ενώ μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση της επίπτωσής του μετά τα 50 έτη, πιθανώς μετά την εμμηνόπαυση και τη μείωση του αριθμού και τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων που φυσιολογικά συμβαίνει με την ηλικία.

Που και πότε εμφανίζονται

Οι πανάδες αναπτύσσονται κυρίως στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στη «γέφυρα» της μύτης, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και, λιγότερο συχνά, στο ντεκολτέ. Επειδή όμως σχετίζονται με τον ήλιο, μπορεί να εμφανιστούν και στους βραχίονες ή στον λαιμό, αν και αυτό συμβαίνει πιο σπάνια.

Στο περίπου 40-50% των περιπτώσεων εμφανίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά από το στόμα.

Η έκθεση στον ήλιο επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, διότι διεγείρει τα μελανοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά παράγουν την κύρια χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη. Όσοι έχουν σκούρο τόνο δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στο μέλασμα επειδή έχουν πιο ενεργά μελανοκύτταρα.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η κληρονομικότητα. Ελληνική μελέτη που παρουσιάσθηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας (ESDR) έδειξε ότι στο 33% των περιπτώσεων μελάσματος που εξετάστηκαν, υπήρχε οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής.

Αναλόγως με το βάθος που έχει το μέλασμα και τους συμβάλλοντες παράγοντες, συνιστάται η ενδεδειγμένη θεραπεία, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει από εφαρμογή ειδικών αλοιφών στο δέρμα έως θεραπείες με λέιζερ, μικροδερμαπόξεση, peelings ή άλλες πιο επεμβατικές θεραπείες.

Τι να προσέχετε

Ανεξαρτήτως θεραπείας, εάν έχετε μέλασμα πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα προστασίας το καλοκαίρι για να προφυλαχθείτε από τις αναζωπυρώσεις και τις υποτροπές.

* Να αλείφετε καθημερινά το πρόσωπό σας με αντηλιακό, που θα έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30. Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος. Να εφαρμόζετε το αντηλιακό στο δέρμα σας τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη το αργότερο κάθε δύο ώρες. Αν ιδρώνετε πολύ ή κολυμπήσετε, η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά.

* Να φοράτε οπωσδήποτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους. Μόνο το αντηλιακό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από το μέλασμα. Ιδανικά πρέπει να παραμένετε στη σκιά τις ώρες της ημέρας που η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου είναι υψηλότερη.

* Να διαλέγετε προσεκτικά τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε. Δεν πρέπει να δημιουργούν αίσθημα τσιμπήματος ή καύσου (κάψιμο) στο δέρμα σας. Να θυμάστε ότι τα καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.

* Αποφύγετε την αποτρίχωση στο πρόσωπο με κερί ή χαλάουα. Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που επιδεινώνει το μέλασμα, επομένως πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι μέθοδοι αποτρίχωσης στα τμήματα του δέρματος με πανάδες. Συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας για να δείτε ποια είδη αποτρίχωσης ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας.