Μεταμόσχευση μαλλιών: Οι 4 πιο διαδεδομένοι μύθοι

0
71

Είναι γεγονός ότι η απώλεια των μαλλιών προκαλεί άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση και κακή ψυχολογία. Όταν η φαρμακευτική θεραπεία δεν διορθώνει το πρόβλημα πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στη μεταμόσχευση μαλλιών και αναζητούν πληροφορίες από το διαδίκτυο, που, όμως, δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που γύρω από αυτό τον ριζικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι.

Ο  Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός αναφέρεται στους τέσσερις πιο δημοφιλείς μύθους  που επικρατούν για τη μεταμόσχευση μαλλιών και μας λέει ποια είναι η αλήθεια.

Μύθος 1ος: Όλες οι χειρουργικές τεχνικές είναι ίδιες

Οι πιο διαδεδομένες τεχνικές μεταμόσχευσης είναι η FUT και η FUE. Η πρώτη είναι πιο αιματηρή και δημιουργεί οίδημα αλλά και ουλές στη δότρια περιοχή. Και αυτό γιατί η μεταμόσχευση πραγματοποιείται με τη λήψη μιας λωρίδας δέρματος (strip) από το πίσω μέρος του κεφαλιού που δεν επηρεάζεται από την τριχόπτωση, ακολουθεί ο τεμαχισμός της (για να προκύψουν τα μοσχεύματα) και η τοποθέτηση αυτών στη νέα θέση τους. Η διαδικασία αυτή ωστόσο μπορεί να τραυματίσει τα τριχοθυλάκια και να τα καταστήσει ακατάλληλα για μεταμόσχευση.

Η FUE είναι μία σχεδόν αναίμακτη διαδικασία. Τα τριχοθυλάκια εξάγονται ένα-ένα από τη δότρια περιοχή με πολύ μικροσκοπικά εργαλεία που δεν τραυματίζουν το δέρμα. Ακολουθεί ο διαχωρισμός και η ομαδοποίηση των τριχοθυλακίων ανάλογα με τον αριθμό των τριχών που περιέχουν (μονότριχα, δίτριχα, τρίτριχα, τετράτριχα, κ.ο.κ.). Στη συνέχεια, τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με ατραυματικό Implanter Pen στη νέα τους θέση με μία κίνηση.

Η ασφάλεια που παρέχει η μέθοδος FUE και το εξαιρετικό της αποτέλεσμα την έχουν καταστήσει την πιο δημοφιλή τεχνική τα τελευταία χρόνια.

Μύθος 2ος: Τα μαλλιά φαίνονται αφύσικα

Οι παλαιότερες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών έδιναν ένα αφύσικο-ξένο αποτέλεσμα. Ακόμα και κάποιος άπειρος μπορούσε να διακρίνει ότι έχει πραγματοποιηθεί κάποια επέμβαση στο τριχωτό της κεφαλής. Σήμερα, η δυνατότητα τοποθέτησης των τριχοθυλακίων υπό σωστή γωνία, στο σωστό βάθος και με τη σωστή κατανομή των τριχοθυλακίων ανά περιοχή, σε συμμετρία με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και σύμφωνα με την ηλικία, εξασφαλίζει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, είναι τόσο τέλειο που ούτε η προσεκτική παρατήρηση του τριχωτού της κεφαλής από πολύ κοντά δεν προδίδει τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Τα νέα μαλλιά είναι απολύτως φυσικά και μπορούν να δεχτούν κάθε τεχνική εργασία, όπως βαφή, να λούζονται, να κουρεύονται και να χτενίζονται με κάθε τρόπο, σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας και την αισθητική του κατόχου τους.

Μύθος 3ος: Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να αποτρέψει την πτώση των τριχών που είναι προγραμματισμένα να πέσουν. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η παραμονή τους στη λήπτρια θέση μέχρι την ηλικία που φυσιολογικά θα έπεφταν αν παρέμεναν στην αρχική θέση (π.χ. στα 85).

Η μεταμόσχευση επομένως είναι μια μόνιμη θεραπεία. Παράλληλα με τη μεταμόσχευση και για την αποφυγή ή καθυστέρηση της συνέχισης της τριχόπτωσης των υπολοίπων τριχών, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει και άλλες θεραπείες, φαρμακευτικές ή μη (π.χ. PRP).

Ο ασθενής που πρόσφατα έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών και τα δει να πέφτουν δεν πρέπει να ανησυχήσει. Το σοκ που έχουν υποστεί τα τριχοθυλάκια γίνεται αιτία πτώσης τους περίπου 1,5 μήνα μετά από την επέμβαση. Το φαινόμενο ωστόσο είναι προσωρινό. Τα νέα μαλλιά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται περίπου τον 3ο μήνα μετά την μεταμόσχευση, όχι όμως όλα μαζί, αλλά σταδιακά.

Μύθος 4ος: Όλοι μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών

Αν και η συντριπτική πλειονότητα μπορεί να υποβληθεί σε αυτήν, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν κάποιους μη επιλέξιμους. Για παράδειγμα, δεν είναι κατάλληλος ένας ασθενής που έχει ασταθή, ταχέως εξελισσόμενη τριχόπτωση ή δεν έχει επαρκή ποσότητα και πυκνότητα μαλλιών στη λήπτρια περιοχή. Επιπλέον πριν αποφασιστεί μια μεταμόσχευση θα πρέπει να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και να ελέγχονται οι συνυπάρχουσες δερματολογικές και ιατρικές παθήσεις.

Επίσης ανυπόστατο είναι και ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση όσοι είναι άνω των 60-70 ετών. Η ηλικία δεν είναι προϋπόθεση. Οποιοσδήποτε μεταξύ 25-70 ετών μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, ανεξάρτητα από το φύλο του.