Νέα μελέτη Covid-19: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια.

0
286

Αν εργάζεστε σε νυχτερινή βάρδια, δεν πρέπει να προσέχετε μόνο τις επαφές σας με άλλα άτομα αλλά και να κοιμάστε καλά την ημέρα καθώς, εάν στερείστε τον ύπνο, ίσως διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο όχι απλά να μολυνθείτε από τον κορωνοϊό, αλλά και να αρρωστήσετε τόσο βαριά ώστε να  χρειασθείτε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω ευρήματα αναφέρει μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Νορβηγία, οι οποίοι εξέτασαν τον κίνδυνο μόλυνσης και βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό σε εργαζομένους που κάνουν διάφορα επαγγέλματα σε πρωινές και βραδινές βάρδιες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Chronobiology International.

Η μελέτη

Οι ειδικοί, ενέταξαν στη μελέτη τους 7.141 εθελοντές από 15 χώρες του κόσμου, εκ των οποίων άλλοι έκαναν επαγγέλματα που απαιτούν επαφή με κόσμο και άλλοι όχι. Πολλοί εργάζονταν μόνο το πρωί, ενώ άλλοι εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εργαζόμενοι που έρχονταν σε άμεση επαφή με άλλα άτομα είχαν κατά 55% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν, σε σύγκριση με όσους δεν έρχονταν σε επαφή με κόσμο.

Ωστόσο ο κίνδυνος βαριάς COVID-19 δεν επηρεαζόταν από την επαφή με τον κόσμο. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν το είδος της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους εργαζομένους που εργάζονται μόνο το πρωί, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια είχαν:

-Σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες (2,71 φορές περισσότερες) να παρουσιάσουν μέτριας βαρύτητας έως απειλητική για τη ζωή COVID-19

-Σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες (5,66 φορές περισσότερες) να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η έλλειψη ύπνου

«Η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει το ωράριο της έγερσης και του ύπνου και έτσι τους κιρκάδιους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bjørn Bjorvatn, καθηγητής Ιατρικής του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και συνέχισε: «Τα ευρήματα μας ενισχύουν την άποψη ότι η συνακόλουθη έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό».

Το γεγονός αυτό αφήνει τους πάσχοντες από έλλειψη ύπνου εκτεθειμένους στον ιό και στις επιπλοκές του. Μάλιστα ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρής COVID-19 πιθανώς ισχύει και αν είναι εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια ήταν μειωμένη στους πάσχοντες από έλλειψη ύπνου. Επομένως, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που θέλουν να προστατευθούν, καλό είναι να εμβολιαστούν, αφού πρώτα έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ, συνέστησε ο Dr. Bjorvatn